Članak

Razgovori sa prikrivenom istražiteljicom

18. Februara 2019.17:17
Državno tužilaštvo je na suđenju za zloupotrebe u mostarskom uredu Službe za poslove sa strancima među presretnutim komunikacijama prezentovalo razgovore koje je sa Vlatkom Puljić vodila prikrivena istražiteljica.

Najveći dio razgovora, kako je pojasnio tužilac Kasim Halilčević, vođen je 13. novembra 2013. godine, a odnosi se na priču oko rješavanja žalbe za stranog državljanina i isplatu novca.

U jednom od razgovora, Puljić govori prikrivenoj istražiteljici da će biti u kontaktu i da joj je rečeno da bi to trebalo biti završeno do ponedjeljka.

“Ja ću pokušati to nekako. Iskreno, meni ni u džep ni iz džepa. Kad bude cijeli iznos, čućemo se”, govori Puljić u razgovoru.

U narednoj prezentovanoj komunikaciji, Puljić kaže da se “čula s ovim ljudima” i da ta žalba treba biti riješena do sutra, do kraja njihovog radnog vremena.

“Niti ja imam živaca. Vi ste mi s jedne, ovi ljudi s druge strane. Ima tu više ljudi, nije samo Luigi”, rekla je Puljić.

Prezentovane su također SMS poruke koje je prikrivena istražiteljica poslala Puljić sa sadržajem: “Radim na onome, završit ću brzo”, i “Obezbijedila sam ti avans, ti gledaj da ne ostanem bez ičega”.

Osim razgovora sa prikrivenom istražiteljicom, prezentirana je komunikacija koju su s Josipom Kvesićem vodile Puljić i Ana Miličević, potom razgovori između njih dvije, ali i oni koje je Boris Kordić vodio s Kvesićem.

Kordićev branilac Ragib Hadžić je rekao kako mi se čini da je u ovim razgovorima prikrivena istražiteljica ispala iz pozicije u kojoj je bila i da se radi o podstrekavanju.

“Čini mi se da se radi o zamci koju je Tužilaštvo htjelo postaviti mom branjeniku. Ovdje se radi o ‘štimanju’ nečega”, naveo je branilac i istakao kako nedostaje materijalna osnova svih telekomunikacija.

U sudnici je puštena i komunikacija u kojoj nepoznata osoba poziva Miličević i pita je: “Je li dala pare”, na šta ova odgovara: “U ponedjeljak”.

Na upit Suda da li je utvrđeno ko je nepoznata osoba, tužilac je rekao da su došli do njegovog imena, ali da posebne istražne radnje nisu primjenjivane prema njemu.

Optužnica tereti šefa Terenskog ureda Mostar u Službi za poslove sa strancima Kordića i inspektora u istom uredu Kvesića za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja te da su prijetnjama iznuđivali određene vrste koristi od stranih državljana na području Hercegovine.

S njima je bila i optužena Ana Miličević koja je ranije po sporazumu osuđena na uslovnu kaznu, dok je Vlatka Puljić, direktorica firme “Vlamon” nedavno dobila godinu zatvora, također, po sporazumu s Tužilaštvom.

Nastavak suđenja je 25. februara.

 

Haris Rovčanin