Vijesti


Podignuta optužnica za silovanje u Goraždu 1992. godine 11. Marta 2019. Članak Tužilaštvo BiH je protiv Lazara Mutlaka zvanog Lazo podiglo optužnicu za zločin počinjen 1992. na području Goražda.
Sljedeće sedmice presuda za zločin u Prijedoru 8. Marta 2019. Članak Naredne sedmice Apelaciono vijeće Suda BiH izreći će drugostepenu presudu Radetu Vlasenku za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prijedora.
VSTV odgodio primjenu Pravilnika o imovinskim kartonima 7. Marta 2019. Članak Nakon što je Agencija za zaštitu ličnih podataka zabranila korištenje ličnih podataka sudija i tužilaca pri izradi finansijskih izvještaja, Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) odgodilo je primjenu Pravilnika koji predviđa i objavu imovinskih kartona nosilaca funkcija u pravosuđu.
Za zločin u Zvorniku 21 godina zatvora 7. Marta 2019. Članak Apelacioni sud u Beogradu je preinačio drugostepenu presudu i smanjio kazne nekadašnjim pripadnicima jedinice “Simini četnici” te su – za zločine počinjene 1992. u Zvorniku – Tomislav Gavrić i Zoran Đurđević osuđeni na po osam godina, a Zoran Alić na pet godina zatvora.
Suđenje Čauševiću odgođeno zbog bolesti branioca 7. Marta 2019. Članak Suđenje bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću odgođeno je zbog nedolaska branioca Suada Sultanića.
Agencija za zaštitu ličnih podataka zabranila financijske izvještaje sudija i tužilaca 6. Marta 2019. Članak Agencija za zaštitu ličnih podataka zabranila je Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) da vrši obradu ličnih podataka sudija i tužilaca prilikom izrade financijskih izvještaja i imovinskih kartona, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Još sutra otvoren konkurs za novinarske stipendije 5. Marta 2019. Ako imate ideju za dobru priču, želite da se usavršavate ili vam je potreban novac da do kraja istažite temu koja vas zanima, prijavite se za našu novinarsku stipendiju.
Pakistanac sporazumom priznao krijumčarenje migranata 5. Marta 2019. Članak Državljanin Pakistana Usman-Ali Maqsood Ahmed, koji se tereti za organizovanje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata, sklopio je s Državnim tužilaštvom sporazum o priznanju krivnje i pristao na zatvorsku kaznu u trajanju dvije godine, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH.
Sud čeka nalaz vještačenja za Mihajlovića 5. Marta 2019. Članak Suđenje tužiocu Boži Mihajloviću, koji se tereti za nesvjestan rad u službi, ponovo je odgođeno zbog nedolaska optuženog.
Tintoru smanjena kazna za zločine u Vogošći 5. Marta 2019. Članak Drugostepeno vijeće Suda BiH donijelo je presudu kojom je Jovanu Tintoru smanjena kazna te je osuđen na deset godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. na području Vogošće, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).