Članak

Disciplinska prijava protiv članova VSTV-a

13. Marta 2019.14:07
Sudija Okružnog suda u Banjoj Luci Milan Blagojević podnio je disciplinsku prijavu protiv članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) zbog donošenja “protuustavnog i protuzakonitog” Pravilnika o podnošenju, provjeri i obradi finansijskih izvještaja sudija i tužilaca.

U izjavi za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Blagojević je potvrdio da je podnio prijavu jer su se članovi VSTV-a, prema njegovim riječima, suprotno Ustavu, pretvorili u zakonodavca i propisali prava i obaveze brojnih pravnih subjekata.

“Takva prava i obaveze mogu se propisati samo zakonom, a znamo ko je zakonodavni organ u BiH”, naveo je Blagojević.

VSTV je usvojio Pravilnik o podnošenju, provjeri i obradi finansijskih izvještaja sudija i tužilaca, kojim se, između ostalog, regulira i pitanje provjere imovinskih kartona. Međutim, Agencija za zaštitu ličnih podataka je zabranila VSTV-u da vrši obradu ličnih podataka sudija i tužilaca prilikom izrade finansijskih izvještaja i imovinskih kartona, navodeći da se krši pravo na privatnost sudija, tužilaca i njihovih srodnika, kao i da se krše zakoni o VSTV-u i jedinstvenom matičnom broju i odredbe Konvencije o borbi protiv korupcije.

Iz VSTV-a su saopćili da će odložiti primjenu Pravilnika i organizirati sastanak s predstavnicima Agencije.

Rješenje Agencije je doneseno na osnovu prigovora koji je uputilo Udruženje sudija Suda BiH, a podržalo Udruženje sudija Republike Srpske.

Disciplinskom prijavom, koju je podnio sudija Blagojević, obuhvaćeni su predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, članovi Berina Alihodžić i Selim Karamehić, kao i ostali članovi koji su glasali za usvajanje Pravilnika.

“Za sve prijavljene postoji osnovana sumnja da su nemarno i nepažnjom vršili svoju službenu dužnost, te s namjerom u tom svojstvu očigledno kršili Zakon o VSTV-u”, stoji u disciplinskoj prijavi.

Sudija Blagojević smatra da su prijavljeni, “samovoljno i protivno zakonu, dali sebi pravo da podzakonskim propisom propišu subjekte koji objavljuju, odnosno pravne subjekte koji imaju pravo da pristupaju navedenim finansijskim izvještajima, iako je to isključivo zakonski domen”.

“Uprkos tome što to, nažalost, ni do danas nije propisano zakonom, to ne daje pravo prijavljenima da oni donesu navedeni Pravilnik, kao podzakonski propis, pa da to prijavljeni učine umjesto zakonodavca. Zašto? Pa naprosto zato što ne postoji nijedan domaći zakon koji ovlašćuje VSTV BiH da donosi podzakonski propis kakav je predmetni Pravilnik koji su samovoljno donijeli prijavljeni”, navedeno je, između ostalog, u obrazloženju prijave.

Prema prijavi, Zakon o VSTV-u omogućuje da od sudija i tužilaca zahtijevaju i dobijaju godišnji finansijski izvještaj pa zbog toga “VSTV može samo da propiše obrasce na kojima mu sudije i tužioci dostavljaju finansijske izvještaje”.

“Dakle, ni ova odredba, a ona je jedina odredba o ovom pitanju koja postoji u Zakonu o VSTV-u, ne ovlašćuje prijavljene da učine ono što su protivpravno učinili navedenim Pravilnikom”, stoji u prijavi, uz obrazloženje da su prijavljeni povrijedili Ustav BiH i zloupotrijebili članstvo u VSTV-u.

Potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić je za BIRN BiH kazala da svako može podnijeti prijavu i da je ona zbog toga ne želi komentirati.

“Ranije sam na sjednicama više puta ukazivala na nezakonitosti određenih odredbi pravilnika, ne ovog posljednjeg, nego niza pravilnika koji su doneseni po preporukama stručnjaka iz Evropske komisije. Činjenica je da je sam VSTV izrazio sumnju da ovi pravilnici mogu proći kod Evropske komisije, ali su dobili odgovor da mogu. Činjenica je i da su stručnjaci potcrtali da unaprijedimo pravilnike u okviru svojih zakona, a za ono što nije regulirano da se predloži izmjena zakonodavnog okvira. VSTV je išao time da uredi pravilnike na način da su izašli iz okvira zakona”, rekla je ona.

Iako to nema veze s disciplinskom prijavom, sudija Blagojević smatra da treba biti donesen novi zakon ili dopuniti Zakon o VSTV-u, kojim će biti propisana obaveza svih domaćih sudija i tužilaca da podnesu finansijske izvještaje o imovini, što uključuje i imovinu njihovih supružnika i ostalih članova porodice, te da se zakonom propiše pravo javnosti da ima uvid u imovinske kartone svakog sudije i tužioca.

Kao razlog, sudija Blagojević je naveo da se “time izgrađuje i učvršćuje autoritet našeg pravosuđa” i javnost će saznati da li među sudijama i tužiocima ima bogataša i superbogataša, a što ne mogu postati od sudijske ili tužilačke plate.

Iz Ureda disciplinskog tužioca nisu za BIRN BiH potvrdili da li su zaprimili prijavu Blagojevića.

Na upit šta očekuje od prijave, Blagojević je odgovorio da ukoliko tužilac odbaci istu, time će dati zeleno svjetlo prijavljenima kao članovima VSTV-a da mogu, ne samo u ovom nego i u narednim slučajevima, kršiti zakon kada donose odluke.

Erna Mačkić