Formiran predmet zbog poruka na postrojavanju Ravnogorskog pokreta

12. Marta 2019.13:49
Državno tužilaštvo je na osnovu dostavljenih prijava formiralo predmet zbog poruka izrečenih na okupljanju pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u nedjelju u Višegradu.

This post is also available in: English

Kako je saopćeno iz Tužilaštva, predmet se odnosi na događaje u Višegradu od 10. marta i dešavanja u vezi s postrojavanjem pripadnika Ravnogorskog pokreta. Prema saopćenju, predmet je formiran na temelju prikupljenih medijskih napisa, kao i dostavljenih prijava.

Prijave se odnose, prema saopćenju, na kazneno djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje te razdora i netrpeljivosti.

Također je navedeno da će postupajući tužitelj, zajedno s policijskim i sigurnosnim agencijama, poduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Nakon okupljanja u nedjelju, ambasade Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država pozvale su nadležne institucije da istraže dešavanja u Višegradu.

Vlada Kantona Sarajevo poslala je krivičnu prijavu, a ministar sigurnosti Dragan Mektić je jučer kazao da će Ministarstvo poslati izvještaj Tužilaštvu BiH.

“Dogovor je da ćemo sav događaj kompletno zadokumentovati, posebno sa stanovišta upućivanja određenih poruka i svega onoga što se čulo jučer u Višegradu, da ćemo o tome vrlo brzo, u narednih nekoliko dana, dostaviti izvještaj Tužilaštvu BiH. Nakon toga očekujemo reakciju Tužilaštva BiH”, rekao je ministar Mektić na konferenciji za medije.

Advokatica i bivša sutkinja Vasvija Vidović je u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazala da poruke izrečene na okupljanju Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu predstavljaju krivično djelo izazivanja vjerske i nacionalne mržnje.

“Ovo što se dešava u Višegradu iz godine u godinu, i što je kulminiralo ove godine, sigurno da predstavlja krivično djelo izazivanja vjerske i nacionalne mržnje, u najmanju ruku jasan je govor mržnje. Nije samo u pitanju okupljanje niti mirno okupljanje, već ste vidjeli najcrnje fašističke poruke usmjerene na izazivanje ne samo nacionalne mržnje nego netrpeljivosti i straha kod lokalnog stanovništva, povratnika i konačno i kod lokalnog stanovništva pravoslavne vjeroispovijesti koje nema iste fašističke ideje”, rekla je Vidović, dodavši da se tužilaštva moraju baviti ovim krivičnim djelom.

Lamija Grebo


This post is also available in: English