Članak

Podignuta optužnica protiv Milenka Gojgolovića za silovanje u Vlasenici

28. Marta 2019.10:05
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv bivšeg pripadnika Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) Milenka Gojgolovića kojom ga tereti za silovanje počinjeno u Vlasenici.

This post is also available in: English

Kako stoji u optužnici, Gojgolović je u julu 1992. godine došao u logor “Sušica” u Vlasenici, gdje su bili nezakonito zatočeni civili bošnjačke nacionalnosti, uključujući žene i djecu, i odatle izveo jednu ženu.

“U optužnici se navodi da je optuženi odveo žrtvu u napuštenu kuću u krugu logora, gdje je prijetnjom oružjem po život oštećene, kao i uz fizičko i psihičko zlostavljanje, tukao žrtvu rukama po glavi i tijelu te nad njom počinio silovanje i seksualno zlostavljanje, koje je prouzrokovalo trajne posljedice za oštećenu”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva su naveli da je žrtvu Gojgoloviću predao bivši upravnik logora “Sušica” Dragan Nikolić zvani Jenki, koji je u Haagu osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina.

Navode optužnice Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem oko 20 svjedoka i prezentiranjem više desetina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Denis Džidić


This post is also available in: English