Članak

Prekinuto Kordićevo predavanje studentima u Zagrebu

3. Aprila 2019.13:25
Haški osuđenik Dario Kordić govorio je zagrebačkim studentima teologije o godinama provedenim u zatvoru i svojim vjerskim uvjerenjima, a pojedini studenti pokušali su prekinuti predavanje ističući da je on “ratni zločinac”.

This post is also available in: English

Kordić, bivši potpredsjednik i član Predsjedništva Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, u utorak je u Studentskom domu “Stjepan Radić” održao predavanje na temu “Bog iza rešetaka”.

Pojedini studenti su pokušali prekinuti predavanje uzvikujući Kordiću da je “ratni zločinac”, te su izbačeni iz sale. Nakon toga, studenti su uspjeli na balkon studentske spavaonice zakačiti transparent na kojem je pisalo “Dario Koljač”.

Kordić je istakao kako su proteklih mjeseci, 25 godina nakon rata, o njemu objavljivani neosnovani članci, kao i da nekim ljudima “smeta Božija ljubav”.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) je 2004. osudio Kordića na 25 godina zatvora za ratne zločine počinjene u srednjoj Bosni, a koji su uključivali i ubistva u Ahmićima kod Viteza. Nakon što je odslužio dvije trećine kazne, Kordić je pušten iz zatvora.

Napad Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na Ahmiće se dogodio 16. aprila 1993. godine, a među više od 100 ubijenih civila bili su i stariji ljudi, žene te djeca.

Lamija Grebo


This post is also available in: English