Članak

Propusti u nabavci opreme od “Optela”

3. Aprila 2019.16:39
Postupak nabavke opreme, koju je od firme “Optel” naručilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, imao je određene propuste i nedostatke.

Izjavio je ovo danas u Osnovnom sudu u Banjaluci bivši načelnik Uprave za materijalno finansijske i imovinske poslove MUP-a RS-a Željko Pejić.

Pojasnio je da su za propuste krivi članovi komisije i rukovodioci Uprave koju je on naknadno preuzeo.

On je ispitan kao svjedok tužilaštva u predmetu protiv bivšeg ministra unutrašnjih poslova RS-a, Radislava Jovičića i direktora “Optela” Aleše Majkić. Njih dvojica se terete da su MUP Srpske oštetili za oko 260.000 maraka.

Na pitanje Jovičića, izjavio je da je na mjesto načelnika Uprave došao preko konkursa.

“Rekli ste mi da sredim stanje u Upravi, jer je ranije bilo dosta kriminala i korupcije i da nikome ne vjerujete”, ispričao je Pejić na pitanje Jovičića o čemu su pričali na prvom sastanku.

Pejić je dodao i da je Jovičić o problemima s firmom “Optel” mogao znati samo ako ga je neko pismeno o tome obavijestio.

On je ispričao da kada je došao na mjesto načelnika da je bio u toku postupak nabavke opreme za radiokomunikaciju i da je tada stigao zahtjev da se odgodi rok za isplatu.

“Odgoda je tražena jer nisu dobili dozvole od firme iz Njemačke. Kasnije je bilo još nekoliko zahtjeva za produženje, ali su odbijeni, potom smo krenuli u postupak raskida ugovora i pokretanja tužbe”, rekao je Pejić.

Kaže da kada je bilo izvjesno da ova firma neće isporučiti robu da su dogovorili da oni vrate pare u četiri rate, ali kada je on smijenjen s te funkcije, to nije bilo urađeno.

Kao svjedok saslušana je i Mirjana Todorović koja je takođe zaposlena u MUP-u RS-a. Ona je izjavila da je od tadašnje načelnice Ranke Kovačević dobila nalog za avansno plaćanje od 260.000 KM firmi “Optel” i da je to uradila.

“Kasnije je sklopljen ugovor da ‘Optel’ vrati pare jer nisu isporučili robu. Oni su zatim isplatili jednu ratu od 14.000 maraka, i još jednom prilikom su platili oko 2.000 KM”, istakla je Todorovićeva.

Prema njenim riječima, Jovičić joj se nikada nije obraćao niti vršio neke pritiske na nju oko posla s firmom “Optel”.

Danas je saslušan i Rade Čavić koji je radio na poslovima ITK u MUP-u RS-a i rekao je da on napravio specifikaciju za nabavku opreme za MUP i da je po tim njegovim zahtjevima odlučeno da se nabavi nova oprema.

“Policajci su koristili stare radio veze, pa se često dešavalo da im neko ‘upada’ u veze. Pitali su me šta da rade po tome i rekao sam im da nabave novu opremu. Napisao sam specifikacije i zatim su mi jedan dan rekli da se trebam sastati sa predstavnikom firme ‘Optel’”, ispričao je Čavić.

Kaže da je taj sastanak bio pod “velom tajni”, jer je to tajna nabavka.

Čavić je dodao da je na jednom sastanku vidio da ovo preduzeće ne posluje dobro i da je rekao da se o tome treba obavijestiti ministar.

On je takođe dodao da ga Jovičić nije pritiskao niti zvao, nikada ga nije pitao za ovaj slučaj.

 

Goran Obradović