Vijesti


Sudovi u RS ispituju zahtjev za ukidanje ravnogorskih udruženja 30. Aprila 2019. Članak Pet registarskih sudova u Republici Srpskoj zaprimilo je dopise i formiralo predmete kako bi ispitali osnovanost zahtjeva Ministarstva pravde i uprave Kantona Sarajevo da se zabrani rad 16 udruženja koji u svom nazivu imaju odrednicu ravnogorski ili četnički pokret.
Ustavni Sud BiH odbio apelaciju Mensura Memića 29. Aprila 2019. Članak Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Mensura Memića koju je podnio protiv presude kojom je osuđen na deset godina zatvora za zločin počinjen u selu Trusina kod Konjica.
Potvrđena prva optužnica zbog ratovanja u Ukrajini 29. Aprila 2019. Članak Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Gavrila Stevića zbog odlaska na ratište u Ukrajini 2014. godine, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Identifikovana dvojica od šest Srebreničana koje su ubili “Škorpioni” 26. Aprila 2019. Članak Posmrtni ostaci ekshumirani u junu prošle godine iz masovne grobnice na području planinskog prevoja Rogoj u Trnovu, podudaraju se sa identitetima dvojice od šest muškaraca bošnjačke nacionalnosti koje su 1995. godine u Godinjskim Barama strijeljali pripadnici paravojne jedinice “Škorpioni”.
Za 36 ubijenih i spaljenih Bošnjaka iz Snagova niko nije odgovarao 26. Aprila 2019. Članak Za ubistva 36 bošnjačkih civila u mjestu Snagovo kod Zvornika, kada je Zlatija Mujanović izgubila 14-godišnju sestru i majku, koja je bila u osmom mjesecu trudnoće, ni nakon 27 godina niko nije krivično odgovarao.
Šišić i ostali: Povećane kazne za zločine u selu Kukavice 26. Aprila 2019. Članak Trećestepeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine osudilo je Muhameda Šišića na deset, a Tarika Šišića i Aziza Šušu na po osam godina zatvora za zločin počinjen u augustu 1992. na području sela Kukavice (općina Rogatica).
Čaušević: Mjesečna primanja optuženog 12.000 KM 25. Aprila 2019. Članak U nastavku svjedočenja u svoju korist, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemal Čaušević, odgovarajući na pitanje Odbrane Anesa Sadikovića, izjavio je da su njegova mjesečna primanja, dok je radio, bila 12.000 KM. Čaušević je na pitanja Sadikovićeve Odbrane potvrdio da nikada nije od Anesa Sadikovića primio novac ili obećanje.
Bivši pripadnik VRS-a u Beogradu osuđen za ratne zločine 24. Aprila 2019. Članak Viši sud u Beogradu osudio je danas Milana Dragišića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), na četiri godine zatvora zbog ubistva civila bošnjačke nacionalnosti i pokušaja ubistva još dvojice 20. septembra 1992.
Nekažnjeni zločini: Za 148 ubijene djece Goražda niko nije procesuiran 24. Aprila 2019. Članak Iako je od aprila 1994., mjeseca u kojem je u Goraždu poginuo veliki broj djece, prošlo 25 godina, niko do danas nije optužen za granatiranje ovog grada, u kojem je tokom 1.
Osumnjičeni za terorizam Ćufurović brani se šutnjom 22. Aprila 2019. Članak Ibro Ćufurović, koji je osumnjičen za organiziranje terorističke grupe, 20. aprila deportovan je iz Sirije u BiH, nakon čega mu je Sud odredio mjesečni pritvor zbog opasnosti od bjekstva, brani se šutnjom.