Članak

Potvrđena desetogodišnja kazna Todoviću za silovanje i seksualno ropstvo

12. Aprila 2019.15:51
Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je desetogodišnju kaznu zatvora Milanu Todoviću, bivšem pripadniku Vojske Republike Srpske (VRS), zbog silovanja i držanja u seksualnom ropstvu žene bošnjačke nacionalnosti na području Foče.

This post is also available in: English

Iz Suda BiH je saopćeno da se žalba Odbrane odbija kao neosnovana te da se potvrđuje prvostepena presuda iz decembra 2018. godine.

Prema presudi, Todović je proglašen krivim da je neutvrđenog dana u periodu između oktobra i decembra 1992. godine na području Foče silovao oštećenu S-1. Potom ju je, kako stoji u presudi, prisilio na seksualno ropstvo i seksualni odnos tako što ju je kupio od vojnika i odveo u stan u zgradi u Čohodar Mahali.

Prema presudi, Todović je u stanu oštećenu držao u nehumanim uslovima, bez hrane, vode, struje i grijanja, te je bila svakodnevno fizički i seksualno maltretirana.

Svjedokinja S-1, kako se navodi u presudi, uspjela je 5. marta 1993. godine, uz pomoć tri osobe srpske nacionalnosti, pobjeći iz stana.

Sud je također donio odluku kojom se djelimično usvaja imovinskopravni zahtjev oštećene te joj – na ime pretrepljene boli, strahova i umanjenja opće životne sposobnosti – optuženi treba isplatiti 13.100 konvertibilnih maraka.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Albina Sorguč


This post is also available in: English