Vijesti


Presretnuti razgovori Safeta Bibića i Ramiza Karavdića 3. Juna 2019. Članak Na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, sarajevsko Kantonalno tužilaštvo je prezentovalo presretnute telefonske razgovore između optuženih Safeta Bibića i Ramiza Karavdića.
Podignuta disciplinska tužba protiv Tegeltije, on negira odgovornost 31. Maja 2019. Članak Ured disciplinskog tužioca podigao je disciplinsku tužbu protiv predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milana Tegeltije, potvrđeno je iz ove institucije.
Transparency International pozvao na detaljnu provjeru sudija i tužilaca 31. Maja 2019. Članak Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) pozvao je danas na detaljnu provjeru svih trenutnih nosilaca pravosudnih funkcija nakon što je, kako su naveli, pokrenuta rasprava o neprimjerenim kontaktima predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) i smanjeno povjerenje građana u pravosudne institucije.
Naredne sedmice žalbe na presude za zločine u Rogatici i Vitezu 31. Maja 2019. Članak Iduće sedmice će pred Apelacionim odjeljenjem Suda BiH bit će iznesene žalbe na nepravosnažnu presudu kojom su četvorica bivših pripadnika Armije BiH osuđeni ukupno na 27 godina zatvora, a jedan oslobođen zbog zločina nad civilima zatočenim u mjestu Kruščica kod Viteza 1993. godine.
Karadžićeva Odbrana traži naknadu za dodatne radne sate 31. Maja 2019. Članak Peter Robinson, branilac Radovana Karadžića, zatražio je od predsjednika Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) da naredi Uredu registrara da odgovori na raniji zahtjev da se advokatima isplati naknada za dodatne sate koje su radili tokom 2019. godine, nakon što je odloženo izricanje presude.
Dan sjećanja na prijedorske žrtve 31. Maja 2019. Članak Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH (YIHR BiH) danas je ispred Katedrale u Sarajevu na 27. godišnjicu zločina u Prijedoru dijelila prolaznicima bijele trake i na taj način obilježila Dan bijelih traka.
Potvrđena oslobađajuća presuda za zločine u Kladnju 31. Maja 2019. Članak Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je sedam osoba oslobođeno optužbi za ratni zločin počinjen na području Kladnja od maja 1992. do jula 1993.
Bez zaključaka o pismu EU upućenom VSTV-u 31. Maja 2019. Članak Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) je na sjednici raspravljalo, ali nije donijelo zaključke o pismu koje su Delegacija Evropske unije u BiH, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH i OSCE uputili VSTV-u i u kojem su upozorili na brojne neregularnosti u krovnoj pravosudnoj instituciji.
Tegeltija saslušan u Tužilaštvu BiH 30. Maja 2019. Članak Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Milan Tegeltija saslušan je u Tužilaštvu BiH povodom afere “Potkivanje”.
Lijanović i ostali: Odbrane se žale, Tužilaštvo zadovoljno 30. Maja 2019. Članak Odbrane Jerke Ivankovića Lijanovića i još osam lica, kao i tri firme optuženih za organizovani i finansijski kriminal iznijele su žalbe na prvostepenu presudu kojom je izrečeno blizu 53 godine zatvora, tri miliona konvertibilnih maraka (KM) novčanih kazni, te oduzimanje više od deset miliona nezakonito stečene koristi.