Vijesti


Bivši šef tužio Upravu za indirektno oporezivanje 10. Juna 2019. Članak U upravnom sporu pred Sudom BiH, Nedim Kulenović je zatražio poništenje rješenja o njegovom otkazu u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) nakon što je odbijena optužnica protiv njega za primanje dara.
Ni poslije sedam mjeseci nije počelo suđenje Slavici Injac 10. Juna 2019. Članak Suđenje bivšoj direktorici Agencije za bankarstvo Republike Srpske (RS) Slavici Injac danas nije počelo u Okružnom sudu u Banjaluci iako je bilo najavljeno.
Sud u Rumuniji odgodio odluku o izručenju Zorana Stojčića 10. Juna 2019. Članak Žalbeni sud u Constanti, gradu u Rumuniji, odgodio je za sedam dana ročište po zahtjevu za izručenje u BiH 57-godišnjeg Zorana Stojčića, osumnjičenog za ratne zločine počinjene 1992. u Derventi.
Potpredsjednica VSTV-a traži reakciju od Predsjedništva BiH 10. Juna 2019. Članak Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Ružica Jukić zatražila je od članova Predsjedništva BiH da hitno reaguju i obavijeste Ujedinjene nacije (UN) i Evropsku uniju (EU) o uplitanju u rad pravosudnih institucija BiH visokog predstavnika za BiH, šefa Misije OSCE-a u BiH te ambasadora SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Holandije i Španije.
Inspektor SIPA-e zbog zloupotrebe osuđen na godinu zatvora 7. Juna 2019. Članak Sud BiH osudio je suspendovanog inspektora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Darka Marčetića na godinu zatvora i pet godina zabrane obavljanja policijskih poslova.
Miletić: S-1 tvrdio da može srediti oslobađajuću presudu 7. Juna 2019. Članak Na suđenju sutkinji Azri Miletić zbog primanja dara, svjedok Tužilaštva je izjavio da je S-1 od njega tražio da ostvari kontakt s bivšim policijskim komesarom Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) Ramom Brkićem i da je prisustvovao susretu na kojem je osim njih trojice bio i Senad Šabić.
Naredne sedmice početak suđenja za zločine u Vlasenici 7. Juna 2019. Članak U ponedjeljak, 10. juna, pred Sudom BiH planiran je početak suđenja Manetu Đuriću, Radenku Staniću, Miroslavu Kraljeviću i Goranu Gariću zbog zločina počinjenih 1992.
Slučaj “Tegeltija”: OSCE, OHR i pet ambasada zabrinuti zbog disciplinskog postupka 7. Juna 2019. Članak Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) podnio je žalbu na odluku prvostepene disciplinske komisije u disciplinskom postupku protiv Milana Tegeltije, predsjednika VSTV-a BiH.
MUP RS-a podnio krivičnu prijavu zbog terorizma 7. Juna 2019. Članak Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) podnijeli su Republičkom tužilaštvu u Banjaluci izvještaj protiv Zijada Halilovića iz Lukavca zbog sumnje da je počinio krivično djelo “podsticanje na terorističke aktivnosti”.
Pronađena grobnica na lokalitetu Lokvica na Igmanu 5. Juna 2019. Članak Na planini Igman, odnosno na lokalitetu Lokvica u blizini Golog brda, pronađena je grobnica s posmrtnim ostacima, za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvama iz Donjih Hadžića, saopćeno je iz Državnog tužilaštva.