Vijesti


Božić: Bez priče o terorizmu 30. Maja 2019. Članak Na suđenju za planiranje i pripremanje terorističkog napada, svjedok Odbrane Maksima Božića ispričao je da optuženi nije sa zaštićenim svjedokom “A” 2017. godine u Tuzli razgovarao o terorističkom činu.
Ugovori o štednji među dokazima Kemala Čauševića 30. Maja 2019. Članak Odbrana Kemala Čauševića, bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), među materijalnim dokazima predočila je štedne knjižice članova porodice optuženog.
Stotine građana ispred zgrade VSTV-a 29. Maja 2019. Nekoliko stotina građana okupilo se na protestima ispred zgrade Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) – te Državnog suda i tužilaštva – kako bi izrazilo svoje nezadovoljstvo nakon afere s kojom je povezan predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.
Srušen spomenik ubijenim Hrvatima u selu Briševo kod Prijedora 28. Maja 2019. Članak Nakon što je srušen spomenik ubijenim Hrvatima u selu Briševo kraj Prijedora, hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić nazvao je to “vandalskim činom”.
Ramo Brkić u pritvoru u Sloveniji 28. Maja 2019. Članak Nekadašnji policijski komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) Ramo Brkić, koji je pravosnažno osuđen na 11 godina zatvora, a kasnije optužen za davanje dara, uhapšen je u Sloveniji, potvrdili su u Ministarstvu pravde BiH.
Naredne sedmice početak suđenja za zločine u Lukavcu 24. Maja 2019. Članak Suđenje osmorici optuženih za ubistva, zlostavljanja i druge zločine počinjene nad civilima od juna do polovine oktobra 1992. godine na području Lukavca, počet će naredne sedmice u Državnom sudu.
Srbija podnosi žalbu na hašku odluku o izručenju radikala 24. Maja 2019. Članak Srbijansko Ministarstvo pravde najavilo je da će se žaliti na odluku Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) o izručenju dva člana Srpske radikalne stranke (SRS) optužena za nepoštivanje Suda u Haagu.
Podignuta optužnica za zločine u Bosanskom Novom 24. Maja 2019. Članak Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Željka Novakovića za zločin počinjen u mjestima Alići i Ekići, gdje je 22. juna 1992.
Pitanje neprimjerenog kontakta Milana Tegeltije 24. Maja 2019. Članak Iako pravnici nakon objave videosnimka razgovora predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milana Tegeltije s Nerminom Aleševićem o tekućim predmetima, smatraju da je teško bez sumnje dokazati korupciju, oni ostavljaju mogućnost da se radi o neprimjerenom kontaktu.
Novo suđenje Draganu Janjiću 23. Maja 2019. Članak Apelaciono vijeće Državnog suda ukinulo je osuđujući dio nepravosnažne presude Draganu Janjiću, kojom je osuđen na sedam godina zatvora zbog silovanja počinjenog na području Foče, i naložilo novo suđenje, te potvrdilo dio presude kojim je oslobođen optužbe za nezakonito hapšenje više osoba bošnjačke nacionalnosti 1992. godine.