Vijesti


Gavrilo Stević nije se pojavio na izjašnjenju krivice za ratovanje u Ukrajini 17. Juna 2019. Članak Gavrilo Stević se nije pojavio pred Sudom Bosne i Hercegovine na izjašnjenju o krivici po optužnici koja ga tereti za odlazak na strano ratište u Ukrajinu 2014. godine.
Sud BiH obaviješten da će se postupak protiv Dalibora Maksimovića voditi u Srbiji 14. Juna 2019. Članak Postupak protiv Dalibora Maksimovića, optuženog za zločine počinjene nad bošnjačkim civilima u Zvorniku, vodit će se u Srbiji.
Odbačena disciplinska tužba protiv Milana Tegeltije 14. Juna 2019. Članak Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) donijela je odluku kojom se odbija kao neosnovana žalba Ureda disciplinskog tužioca na odluku u slučaju protiv predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.
Sljedeće sedmice iznošenje žalbi na presudu za zločine u Hadžićima 14. Juna 2019. Članak Pred Apelacionim vijećem Suda BiH će naredne sedmice biti iznesene žalbe na presudu kojom su osmorica optuženih osuđeni na ukupno 60 godina zatvora za zločine počinjene u “Silosu”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”, logorima na području općine Hadžići.
Napadi na džamije u Bijeljini i Zvorniku 14. Juna 2019. Članak Muftijstvo tuzlansko Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje kontinuirane napade na imovinu IZ-a, te govor mržnje i zastrašivanje vjernika.
Mensur Đakić osuđen na osam godina zatvora za zločin u Brčkom 14. Juna 2019. Članak Apelaciono odjeljenje Suda BiH izreklo je presudu kojom je Mensur Đakić osuđen na osam godina zatvora, dok je potvrđena oslobađajuća presuda Begzadu Kajtaziju.
Bivši načelnik Opštine Jezero optužen za zloupotrebu položaja 12. Juna 2019. Članak Protiv bivšeg načelnika Opštine Jezero Dušana Šajina podignuta je optužnica zbog toga što je iskoristio svoja ovlašćenja i svom vjenčanom kumu namjestio više poslova.
Pismo Ružice Jukić – skretanje pažnje s pravog problema 12. Juna 2019. Članak Pismo potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) upućeno Predsjedništvu BiH u vezi s postupanjem međunarodnih organizacija i ambasada predstavlja, prema stručnjacima, skretanje pažnje sa slučaja predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.
Neslaganja u više od 40 predmeta Tužilaštva BiH 11. Juna 2019. Članak Na suđenju suspendovanom tužiocu Boži Mihajloviću za nesavjestan rad u službi, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da su kontrolom utvrđena neslaganja u više od 40 predmeta.
Četiri člana VSTV-a ogradila se od izjava Ružice Jukić 11. Juna 2019. Članak Članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) Amila Kunosić, Goran Nezirović, Mahmut Švraka i Selim Karamehić ogradili su se od zahtjeva koji je potpredsjednica ove institucije Ružica Jukić iznijela u pismu upućenom članovima Predsjedništva BiH.