Vijesti


Članovi VSTV-a pružili podršku predsjedniku 23. Maja 2019. Članak Na vanrednoj sjednici, članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) dali su predsjedniku Milanu Tegeltiji puno povjerenje i podršku povodom napisa u medijima da je učestvovao u krivičnom djelu koruptivnog karaktera.
Suđenje Čauševiću odgođeno zbog bolesti optuženog 23. Maja 2019. Članak Suđenje bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću odgođeno je zbog bolesti optuženog.
U julu ukop stradalih na Korićanskim stijenama 23. Maja 2019. Članak Još uvijek nije poznato koliko će osoba stradalih na Korićanskim stijenama biti ukopano ove godine, ali dženaza i ukop su planirani za 20. juli na području Prijedora.
Odložen početak suđenja Goranu Salihoviću 22. Maja 2019. Članak Iako je bilo planirano za danas, suđenje bivšem glavnom tužiocu Državnog tužilaštva Goranu Salihoviću, optuženom za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, odloženo je u sarajevskom Općinskom sudu.
Optužnica za krijumčarenje migranata iz Irana 22. Maja 2019. Članak Državno tužilaštvo je protiv Harisa Karamehmedovića, Damira Miličevića i Jasmina Kajanije podiglo optužnicu koja ih tereti za organizovanje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata iz Irana.
Zbog remećenja reda Mihajlović udaljen, pa vraćen u sudnicu 21. Maja 2019. Članak Nekadašnji zamjenik glavnog tužioca Tužilaštva BiH Božo Mihajlović, kojem se sudi za nesavjestan rad u službi, udaljen je sa ročišta zbog remećenja reda u sudnici, u kojoj je, kada je kasnije vraćen, i opomenut.
Sporazum o priznanju krivnje vraćen na usklađivanje 21. Maja 2019. Članak Sud Bosne i Hercegovine je sporazum o priznanju krivnje Darka Marčetića, inspektora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) optuženog za zloupotrebu položaja, iznudu i nedozvoljeno korištenje ličnih podataka, vratio na usklađivanje sa zakonom.
Goran Govedarica optužen za zločin u Gacku 20. Maja 2019. Članak Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv nekadašnjeg rezervnog policajca iz Gacka Gorana Gavedarice zbog ratnih zločina nad civilima u tom gradu 1992. godine.
Naredne sedmice žalbe za presude zbog zločina u Rogatici i Prijedoru 17. Maja 2019. Članak U utorak, 21. maja pred Apelacionim odjeljenjem Suda BiH zakazano je iznošenje žalbi na prvostepenu presudu Zdravku Lubardi i Ozrenu Planojeviću, optuženim za zločine počinjene u Rogatici.
Zatraženo produženje pritvora sirijskom ratniku Ćufuroviću 17. Maja 2019. Članak Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora Ibri Ćufuroviću, koji je osumnjičen za organizovanje terorističke grupe.