Članak

Bivši šef tužio Upravu za indirektno oporezivanje

10. Juna 2019.16:21
U upravnom sporu pred Sudom BiH, Nedim Kulenović je zatražio poništenje rješenja o njegovom otkazu u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) nakon što je odbijena optužnica protiv njega za primanje dara.

Na pripremnom ročištu po tužbi Kulenovića protiv UIO-a, pravna zastupnica Jasminka Jovišević je iznijela prijedlog dokaza koje namjerava iznijeti u sporu.

Sud BiH je u julu prošle godine u krivičnom postupku zbog nezakonitosti odbio optužnicu protiv Kulenovića, koji je bio šef Grupe za prinudnu naplatu UIO-a u Banjaluci.

Za vrijeme trajanja suđenja Kulenović je bio suspendovan, a disciplinska komisija UIO-a mu je raskinula radni odnos u martu ove godine.

Jovišević u tužbenom zahtjevu traži da se poništi rješenje disciplinske komisije, jer smatra da je postupala nezakonito s obzirom da je Kulenović u krivičnom postupku oslobođen “zbog nezakonitosti”.

Ona je predložila da se na glavnom ročištu izvede određeni broj materijalnih dokaza, te sasluša sedam svjedoka, uključujući tužiteljicu Maju Stupar-Ilić.

Pravna zastupnica predložila je da se tužiteljica ispita zbog čega je preko sudije Suda BiH angažovala istražioce Specijalnog tužilaštva u Banjaluci, jer oni po zakonu nisu bili ovlašteni u ovom slučaju, nego Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Predloženo je i angažovanje vještaka koji će obračunati neisplaćene plate Kulenoviću od 11. juna 2016. godine, sa doprinosima i zateznim kamatama.

Na pripremno ročište nije pristupio predstavnik UIO-a, pa je sudija Dragica Miletić za 2. septembar zakazala nastavak ročišta, na kojem bi se tuženi trebalo da izjasni o zahtjevima Kulenovića.

Marija Taušan