Vijesti


Za slučaj “Potkivanje” osumnjičeni Marko Pandža i Nermin Alešević 19. Juna 2019. Članak Tužilaštvo BiH je saopćilo da je donijelo naredbu o provođenju istrage protiv Marka Pandže i Nermina Aleševića, osumnjičenih za primanje i davanje dara ili drugih oblika koristi.
Članovi VSTV-a pozvani da daju kolektivnu ostavku 19. Juna 2019. Članak Član Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Goran Nezirović zatražio je da svi članovi ove institucije podnesu ostavke zbog “niskog povjerenja javnosti u pravosuđe”.
Stanišić i Simatović započeli izvođenje dokaza u Haagu 18. Juna 2019. Članak Odbrane bivšeg šefa Službe državne bezbjednosti Srbije (SDB) Jovice Stanišića i operativca te službe Franka Simatovića započele su izvođenje dokaza na suđenju u Haagu iznošenjem uvodnih riječi.
Ramo Brkić izručen u BiH 18. Juna 2019. Članak Nekadašnji policijski komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) Ramo Brkić, koji je pravosnažno osuđen na 11 godina zatvora a kasnije optužen za davanje dara, izručen je iz Slovenije bosanskohercegovačkim vlastima.
Izručenje iz Rumunije na čekanju zbog dokumenata 18. Juna 2019. Članak Ministarstvo pravde BiH još uvijek nije dobilo neophodnu dokumentaciju radi podnošenja molbe za izručenje Zorana Stojčića iz Rumunije u Bosnu i Hercegovinu, a Okružno javno tužilaštvo u Doboju tvrdi da nije primilo službeni zahtjev ministarstva te da je sve dokaze proslijedilo sudu.
Brojni problemi medija u regionu 18. Juna 2019. Članak Na dvodnevnoj konferenciji OSCE-a o medijima Jugoistočne Evrope koja se održava u Sarajevu, konstatovano je mnoštvo problema s kojima se mediji susreću, ali vrlo malo rješenja.
Pristiglo 19 informacija o grobnicama putem aplikacije “Prijavi lokaciju” 17. Juna 2019. Članak Putem aplikacije “Prijavi lokaciju” na stranici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) pristiglo je 19 informacija o potencijalnim lokacijama grobnica, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH) nakon drugog seminara “Traganje za lokacijama grobnica i ekshumacija kao dokazna radnja”.
U Sarajevu predstavljen izvještaj o žarištima organizovanog kriminala 17. Juna 2019. Članak Sarajevska regija i regije u okolini Trebinja i Bijeljine predstavljaju žarišne tačke organizovanog kriminala u Bosni i Hercegovini, a tome pogoduje podijeljenost nadležnosti policijskih i drugih istražnih organa, porozne granice i druge slabosti sistema, poput visokog nivoa korupcije, kazano je na okruglom stolu koji je povodom objavljivanja izvještaja o organizovanom kriminalu upriličila Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.
Završne riječi u predmetu protiv policijskih inspektora zakazane za septembar 17. Juna 2019. Članak Burna rasprava oko zakazivanja termina završnih riječi obilježila je suđenje bivšim policijskim inspektorima Srđanu Raduloviću (34) i Ognjenu Stijaku (34), optuženim za šverc narkoticima.
Izvještaj OSCE-a: Tužilaštvo BiH ima loše optužnice jer ne ulaže dovoljno resursa 17. Juna 2019. Članak Stopa pravosnažno osuđujućih presuda je znatno manja u posljednje dvije godine a Tužilaštvo BiH ne ulaže vrijeme i resurse u istraživanje najsloženijih predmeta te je otvoreno pitanje kvalitete optužnica, rečeno je na predstavljanju tematskog izvještaja OSCE-a o upravljanju predmetima ratnih zločina u postupku pred Tužilaštvom BiH.