Članak

Sud u Rumuniji odgodio odluku o izručenju Zorana Stojčića

10. Juna 2019.12:41
Žalbeni sud u Constanti, gradu u Rumuniji, odgodio je za sedam dana ročište po zahtjevu za izručenje u BiH 57-godišnjeg Zorana Stojčića, osumnjičenog za ratne zločine počinjene 1992. u Derventi.

Sud je prihvatio zahtjev Stojčićevog advokata da se ročište odgodi kako bi u Rumuniju bio pozvan svjedok koji će dati iskaz u korist njegovog klijenta.

Žalbeni sud je rekao da dozvoljava sedmodnevnu odgodu i zato jer još uvijek iz BiH nije zaprimljen službeni zahtjev za izručenje.

Rumunjska policija priopćila je 30. maja da je Stojčića uhapsila nakon zajedničke operacije imigracijske službe u Constanti i Rumunskog centra za međunarodnu policijsku suradnju po potjernici iz BiH.

Iz Okružnog tužilaštva u Doboju su Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazali da vode istragu protiv Stojčića zbog sumnje da je učinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

“Stojčić se sumnjiči da je za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini između organizovanih oružanih snaga Vojske Republike Srpske, s jedne strane, i Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane, na drugoj strani, tokom 1992. godine na području opštine Derventa, učestvovao u fizičkom zlostavljanju civila hrvatske nacionalnosti koji su bili lišeni slobode i zatvoreni u fiskulturnu salu Osnovne škole”, rekli su u Okružnom tužilaštvu.

Ministarstvo pravde je navelo da su obaviješteni od Odsjeka Interpola Sarajevo da je Stojčić uhapšen u Rumuniji, zbog čega je od Okružnog tužilaštva u Doboju zatražena dostava neophodne dokumentacije kako bi ministar podnio molbu za njegovo izručenje iz Rumunije u BiH.

Stojčić se trenutno nalazi u pritvoru.