Članak

Gavrilo Stević: Svjedok o optuženom za terorizam mislio da je monah

28. Januara 2020.16:41
Svjedok Odbrane na suđenju Gavrilu Steviću za odlazak na strano ratište u Ukrajinu kazao je kako je o optuženom stekao utisak da je religiozna osoba koja obilazi manastire.

This post is also available in: English

Igor Krunić je rekao da je Stevića upoznao krajem 2014. godine, kada su zajedno putovali u Crnu Goru.

“Na prvi kontakt mislio sam da je monah jer je govorio o vjeri i putovanju po manastirima. Najviše je govorio o vjeri”, kazao je svjedok i dodao da je prilikom ovog putovanja prvi put upoznao Stevića, koji mu se predstavio kao “pravnik i književnik”.

Za optuženog je svjedok rekao da je govorio o Ukrajini i Rusiji.

“Osoba je koja je veliki vjernik i bilo mu je žao što su se sukobila dva pravoslavna naroda. Pričao je da je 2014. godine bio u Rusiji i da je držao književne večeri s nekim ruskim književnicima i monasima”, kazao je svjedok i, na pitanje advokata optuženog Veljka Ćivše, dodao da nije čuo da je optuženi boravio u Ukrajini.

Upitan od tužiteljice Suade Pašić-Krunić, on je rekao da mu nije poznato o čemu su Stević i drugi putnici, s kojima je iz Foče išao na dvodnevno putovanje u Crnu Goru, govorili prije nego što im se on pridružio.

Svjedok je kazao kako je na put krenuo “da mu stražnjica vidi puta” i da tokom putovanja nisu razgovarali o ratištima. On je rekao da ne može tvrditi zašto su drugi putovali u Crnu Goru, ali da pretpostavlja da su išli na “osnivanje Balkanske kozačke vojske”.

Odgovarajući na daljnja pitanja tužiteljice, svjedok je kazao da u Crnoj Gori nije boravio u istoj sobi sa optuženim i da je odranije poznavao Slavenka Kuzmanovića, jednog od ukupno troje ljudi s kojima je putovao. Kuzmanović je ranije svjedočio kao svjedok Tužilaštva.

Na pitanje predsjedavajućeg Sudskog vijeća Branka Perića, svjedok je odgovorio mu je Kuzmanovićev sin nedavno bio svjedok kada se ženio.

“On je žestok momak, voli se potući, uzeti stvari i otići vani. Znao sam da je bio uključen u neka ratovanja, to mi je on rekao”, kazao je Krunić o Slavenku Kuzmanoviću.

Državno tužilaštvo tereti Stevića da je 2014. godine, preko Beograda i Moskve, otišao u ukrajinsku regiju Lugansk, gdje se pridružio jedinici “Jovan Šević”. Prema navodima iz optužnice, Stević je zadužio oružje i uniformu te je do kraja septembra 2014. obavljao različite vojne aktivnosti, poput patroliranja na punktovima.

Na današnjem ročištu Tužilaštvo i Odbrana su ulagali materijalne dokaze. Advokat optuženog je priložio naredbu o provođenju istrage i izvod iz kaznene evidencije za Slavenka Kuzmanovića.

Tužiteljica Pašić je tražila da se među dokaze, uz ostale materijalne dokaze, uvrste i “novi tekstovi koji su objavljeni nakon potvrđivanja optužnice u kojima komentariše motive i ne spori odlazak, nego da je otišao u Ukrajinu i zadužio oružje, ali da ga nije koristio”.

O prijedlogu uvrštavanja ovih dokaza Vijeće će se izjasniti na narednom ročištu, nakon što ih pročita Odbrana.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. februar.

Semir Mujkić


This post is also available in: English