Članak

Beograd: Optužio bivše saborce za masakr u Štrpcima

28. Januara 2020.17:48
Bivši vojnik Mićo Jovičić prvi je svjedok koji je izjavio da je petero njegovih bivših saboraca Srba bilo umiješano u otmicu i ubistva 20 putnika iz voza u Štrpcima 1993. godine.

This post is also available in: English

Jovičić, ratni dobrovoljac koji se borio na srpskoj strani, kazao je pred Višim sudom u Beogradu da je svih petero optuženih za otmicu i ubistva 20 putnika iz voza na stanici Štrpci u Bosni i Hercegovini bilo u momentu počinjenja prisutno na mjestu zločina.

Jovičićevo svjedočenje u ponedjeljak i utorak izazvalo je ljutnju optuženih, a u sudnici se razbuktala rasprava. Jovičić trenutno služi petogodišnju zatvorsku kaznu nakon što je priznao krivicu za isti zločin u BiH.

Jovičić je naveo da su optuženi Gojko Lukić, Duško i Gojko Vasiljević, Jovan Lipovac i Dragana Đekić bili prisutni u trenutku počinjenja zločina. Izuzev Lipovca, koji je bio pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), svi su bili pripadnici paravojne jedinice “Osvetnici”.

Prema optužnici, 27. februara 1993. godine grupa vojnika došla je na željezničku stanicu u Štrpcima, u blizini granice BiH i Srbije, te natjerala otpravnika vozova da zaustavi voz iz Beograda koji je tuda prolazio na putu za Crnu Goru.

Neki od njih su ušli u vagone, počeli legitimisati putnike, te iz voza izveli 20 nesrba. Svi su oni naknadno ubijeni.

Jovičić je pred sudom izjavio da je njemu i njegovom saborcu Nebojši Ranisavljeviću naređeno od strane vođe “Osvetnika” Milana Lukića i saborca Bobana Inđića da odu na stanicu u Štrpcima. Jovičić je rekao da nije ulazio u voz, ali je otete putnike ukrcao u kamion.

Kamion je putnike odvezao do Osnovne škole u Prelovu. Jovičić je kazao da je ostao ispred škole da zapali cigaretu, ali je ušao kada je čuo vrisku.

Rekao je da je u sali vidio Milana Lukića kako tuče jednog civila, dok su ostali putnici bili postrojeni i udarani kundacima ako bi progovorili.

“Vidio sam da su ljudi bili svezani, neki žicom, a neki konopcem. Neki su bili polugoli, neki su nosili prsluke, a većina je bila bosa. Neko je tražio deku, iz mase vojnika neko je odgovorio: ‘Tamo gdje ideš, neće ti trebati deka’”, izjavio je Jovičić.

On je kazao da je potom kamion odvezao putnike do izgorene kuće u selu Musići, gdje su ih Milan Lukić i Boban Inđić ubili.

Vođa “Osvetnika” Milan Lukić je u decembru 2014. osuđen od Haškog tribunala na doživotnu kaznu za ratne zločine, ali ne i za masakr u Štrpcima. Tužilaštvo BiH ga je za slučaj “Štrpci” optužilo u decembru 2019. godine.

Boban Inđić je jedan od optuženih na suđenju za zločin počinjen u Štrpcima koje je trenutno u toku u BiH.

Ročišta održana u Beogradu u ponedjeljak i utorak obilježile su nesuglasice između tužioca i advokata odbrane, kao i između advokata odbrane, optuženih i svjedoka.

Kada je advokat Duška Vasiljevića tražio od Jovičića da pokaže na optuženog, Vasiljević je skočio sa stolice, krenuo prema svjedoku i rekao: “Ne laži!” Sudski policajci su spriječili dalju eskalaciju incidenta.

Svi optuženi su insistirali na tome da nisu bili prisutni na mjestu zločina, optužujući Jovičića da laže i uzvikujući da bi se trebao sramiti samog sebe.

This post is also available in: English