Članak

Odluka Vlade Kosova o ograničenju kretanja proglašena neustavnom

1. Aprila 2020.20:04
Ustavni sud jednoglasno je presudio da odluka Vlade kojom se ograničava sloboda kretanja građana tokom pandemije koronavirusa krši Ustav Kosova, najavljujući da će odluka biti ukinuta 13. aprila. Kosovski Ustavni sud proglasio je neustavnom vladinu odluku od 23.

marta kojom se uvode ograničenja kretanja i javnih okupljanja. Ta odluka je donesena kao dio mjera za sprečavanje širenja koronavirusa, a kritizirana je od predsjednika Hashima Thacija, koji je odluku dostavio Sudu na preispitivanje.

Sud je jednoglasno presudio da odluka krši Član 55 Ustava Kosova, koji navodi da Vlada može ograničiti temeljna prava i slobode garantovane Ustavom samo ukoliko joj je to izričito dopušteno zakonom.

Sud navodi kako ova odluka prekoračuje ovlasti za ograničenje slobode kretanja građana Kosova koje Vlada ima prema zakonu, kršeći ljudska prava navedena u Članu 35, 36 i 43 Ustava.

Vlada je ustvrdila da Zakon o sprečavanju širenja zaraznih bolesti dozvoljava Ministarstvu zdravlja da preduzme “specijalne hitne mjere” kako bi zaštitilo stanovništvo. Član 44 tog Zakona dozvoljava Vladi Kosova da zabrani putovanja u i unutar pogođenih područja, da zabrani određena javna okupljanja i naredi izolaciju ljudi oboljelih od zaraznih bolesti.

Sud je zaključio da Zakon o sprečavanju širenja zaraznih bolesti ne predviđa izričito ograničenje temeljnih prava definisanih Ustavom.

Sud je utvrdio da su mjere sadržane u ovoj odluci Vlade premašile hitne mjere predviđene zakonom i povrijedile pravo na slobodu kretanja, udruživanje i okupljanje svih građana širom “cijele Republike Kosovo” i “bez izuzetka”, proglasivši odluku neustavnom.

“Vlada može jedino primjenjivati zakon Parlamenta kojim se ograničava temeljno pravo i sloboda do određene mjere dopuštene od strane Parlamenta kroz predmetni zakon”, stoji u presudi.

Sud je u svojoj presudi naveo da njegova uloga nije da procjenjuje da li su mjere poduzete od strane Vlade primjerene i dovoljne u prevenciji ili borbi protiv koronavirusa. On je također naglasio da presuda neće učiniti ništa da spriječi Vladu da donosi dodatne odluke “sve dok su u zakonskom okviru” s ciljem borbe protiv pandemije.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci, koji je ovaj slučaj i proslijedio Ustavnom sudu, osudio je odluku Vlade iste noći kada je donesena.

Thaci je rekao da se građanska prava i slobode mogu ograničavati jedino proglašavanjem vanrednog stanja. Ustavni sud je odbacio tu tvrdnju, navodeći da se prava i slobode mogu ograničavati jedino u skladu sa zakonom, ali “to ne znači da se ‘ograničenje’ prava može izvršiti samo kroz i nakon proglašenja vanrednog stanja”.

Sud je odlučio da će odluka Vlade biti zvanično ukinuta 13. aprila, ali je naglasio da se globalne preporuke za zaštitu javnog zdravlja tokom pandemije koronavirusa moraju i dalje poštovati i nakon stavljanja van snage mjera definisanih u odluci Vlade.

Sud nadalje navodi da bi Parlament Kosova trebao preuzeti vodeću ulogu u uvođenju mjera za zaštitu građana Kosova tokom pandemije.

“Nadležne institucije Republike Kosovo, prvenstveno Parlament, preduzet će odgovarajuće mjere kako bi osigurale da osnovna prava i temeljne slobode u cilju očuvanja javnog zdravlja budu u skladu s Ustavom i ovom presudom.”