Vijest

Šef Delagacije EU u BiH pozvao na promjenu u pravosudnoj kulturi

28. Oktobra 2020.15:56
Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler istakao je tokom predstavljanja glavnih zaključaka Izvještaja o BiH Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) razočarenje izostankom napretka u pravosuđu u izvještajnom periodu i naglasio potrebu za hitnim mijenjanjem Zakona o VSTV-u, saopšteno je.


Predstavljanje izvještaja VSTV-u. Foto: EU u BiH

Sattler je pozvao članove Vijeća da se hitno pozabave trenutnom situacijom, posebno vraćanjem povjerenja javnosti u pravosuđe i osiguranju integriteta, nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa, navodeći da ti aspekti nisu dovoljno utemeljeni u domaćem pravosuđu i da se to mora promijeniti.

“Jednostavno ne vidimo dovoljno reformi za naša ulaganja”, kazao je Sattler, dodajući da uvažava dugogodišnju saradnju EU-a i VSTV-a, zasnovanu posebno na finansijskoj i tehničkoj pomoći EU od 2004. godine.

U Izvještaju je navedena hitna potreba provedbe robusnog i nezavisnog sistema provjera integriteta za sve nosioce pravosudnih funkcija. Kako bi se odgovorilo na očekivanja građana, takve provjere trebaju biti popraćene vanjskim nadzorom za što je potrebno hitno izmijeniti Zakon o VSTV-u.

“Svako kašnjenje u tom pogledu će samo naštetiti Bosni i Hercegovini na njenom putu ka EU”, navodi se u saopštenju.

Sattler je pozvao na “promjenu u pravosudnoj kulturi” i istakao da je potrebno da članovi Vijeća rade proaktivno i vode svojim primjerom.

“Krajnje je vrijeme da se pokrene ova promjena, a prvi korak u tom pravcu jeste uspostava profesionalne i održive Jedinice za integritet u okviru Sekretarijata VSTV-a, na što se Vijeće i obavezalo”, saopšteno je.

Sattler se zahvalio Vijeću na brzoj reakciji na zabrinutosti Centralne izborne komisije (CIK) BiH i donošenje instrukcije o prioritizaciji predmeta izbornih prevara tokom predstojećeg izbornog perioda.

“To je primjer prepoznavanja problema, koje Vijeće treba češće pokazivati javnosti”, saopštili su.

Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH) je ranije pisala o zaključcima Izvještaja Evropske komisije o BiH za 2020. godinu prema kojim nije postignut nikakav napredak u oblasti pravosuđa, dok znakovi pogoršanja zahtijevaju hitne mjere za jačanje integriteta i ponovno uspostavljanje povjerenja građana u pravosuđe, čije loše funkcioniranje podriva njihova prava, ali i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

“Nisu poduzete odgovarajuće mjere za postupanje po nalazima iz Izvještaja eksperata o pitanjima vladavine prava. Reforme po pitanju provjere integriteta naišle su na otpor u pravosuđu. Očiti znakovi pogoršanja zahtijevaju hitne mjere za jačanje integriteta i ponovno uspostavljanje povjerenja građana u pravosuđe, počevši od kredibilnog i rigoroznog sistema provjere finansijskih izvještaja nositelja pravosudnih funkcija”, navodi se u Izvještaju Evropske komisije.

 

Azra Husarić Omerović