Vijest

Određen pritvor osumnjičenom za terorizam Jahji Vukoviću

28. Oktobra 2020.14:34
Državni sud odredio je pritvor Jahji Vukoviću, osumnjičenom za počinjenje kaznenog djela “organiziranje terorističke grupe” te boravak na sirijskom ratištu.


Sud BiH. Foto: BIRN BiH

“Pritvor je određen zbog opasnosti od bjekstva, mogućnosti utjecaja na svjedoke, uništavanja ili skrivanja dokaza, bojazni od ponavljanja krivičnog djela te narušavanja javnog reda. Pritvor prema ovom rješenju može trajati najduže 30 dana, računajući od dana lišenja slobode, ili do drugačije odluke Suda”, navedeno je iz Suda BiH.

Vuković je prije nekoliko dana iz Turske izručen u Bosnu i Hercegovinu, a osumnjičen je, kako je navelo Tužilaštvo, za pridruživanje formaciji “Al-Nusra Front”, te da je, zajedno s drugim bosanskohercegovačkim državljanima, u okviru jedinice “Hattab”, sudjelovao u terorističkim aktivnostima te grupe na području Sirije. Aktivnosti za koje se sumnjiči uključivale su napade na stanovništvo, ubijanje, protupravna zatvaranja i drugo.

Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva i tereti se da je 2014. godine otputovao u Siriju, gdje se priključio formacijama u okviru organizacije “Al-Nusra Front”, koja je od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) proglašena terorističkom, saopćeno je ranije iz Tužilaštva.

Tužilac Ćazim Hasanspahić ranije je tokom ročišta o određivanju pritvora naveo da je evidentno da je osumnjičeni Vuković boravio šest godina u Siriji i bio u redovima “Al-Nusra Fronta”, koji je aktom Ministarstva sigurnosti BiH, ali i UN-a, označen kao teroristička organizacija.

“Osumnjičeni tokom ispitivanja nije osporavao pripadnost toj organizaciji i da je prošao vojnu obuku. Jasno se može zaključiti kako postoje osnove sumnje da je počinio djelo koje mu se stavlja na teret”, rekao je Hasanspahić.

Advokat Bakir Hećimović, Vukovićev branitelj po službenoj dužnosti, ranije je naveo kako je njegov branjenik “mlad čovjek, koji nikad nije kažnjavan”, te da je s roditeljima otišao u Siriju 2014., kada je imao samo 15 godina.

“Treba razmisliti da li je postojao umišljaj lica koje ima 15 godina i da li se o bilo čemu pitao ili odlučivao. Niti jednom odlukom nije mogao da odredi tok života kad je s roditeljima krenuo put Sirije. Ako se nastanio u Siriji, možda to ne znači da je bio pripadnik terorističke organizacije”, kazao je Hećimović.

Prema njegovim riječima, osumnjičeni je “dao opširnu izjavu, ostvaruje saradnju, iznosi odbranu, daje činjenice i o drugim stvarima”.

Kako je navedeno u saopćenju Tužilaštva, Vuković je u Siriji boravio sve do 2019., nakon čega se skrivao na području Turske, gdje je lociran, lišen slobode i izručen pravosuđu Bosne i Hercegovine 22. oktobra ove godine.