Vijest

Vijeće ministara zatražilo rješavanje višegodišnjeg problema Zinete Altumbabić

26. Marta 2021.17:59
Vijeće ministara usvojilo je na jučerašnjoj sjednici zaključak kojim je zatražilo prijedlog za rješavanje problema radnopravnog statusa Zinete Altumbabić, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).


Zineta Altumbabić. Foto: BIRN BiH

Vijeće ministara zadužilo je Ministarstvo komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine i Direkciju za civilno vazduhoplovstvo da, na osnovu analize sudskih odluka i preporuke Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH, pripreme i dostave na razmatranje prijedlog za rješavanje radnopravnog statusa Altumbabić, potvrđeno je iz Vijeća ministara.

Altumbabić se ranije nekoliko puta obraćala Ministarstvu komunikacija i transporta BiH, o čemu je BIRN BiH pisao i prikazao kroz TV emisiju “Robin Hud”, kao i državnoj Direkciji za vazduhoplovstvo, ali su odbili da riješe njen problem uz objašnjenje da to nije njihova nadležnost.

Ona se našla u pravnom vakuumu prije 20 godina, kada nije dobila otkaz niti drugo radno mjesto na poslu koji je tada radila, zbog čega se nikada nije mogla formalno zaposliti na drugom mjestu.

“Oni su trebali čekati da im kaže Vijeće ministara: ‘Evo sad možete vi to riješiti.’ Sve su to oni mogli i morali riješiti, ali trebao je neko iznad njih da im kaže: ‘Hajde evo sad’, i oni i Općinski sud u Sarajevu”, rekla je Altumbabić.

Zbog promjena nadležnosti između državnih i entitetskih institucija nakon rata u BiH, Altumbabić je izgubila pravo na rad, ali bez uručenog otkaza, zbog čega je i dvije decenije nakon toga bez posla i mogućnosti da ga nađe. Ona je radila u instituciji Savezna uprava za kontrolu letenja, a od 1994. godine počinje raditi u Direkciji za civilnu avijaciju, koja je bila u nadležnosti Ministarstva saobraćaja.

Altumbabić je 2004. godine tužila državu BiH i dobila presudu, ali do njenog izvršenja do danas nije došlo, zbog čega je uputila i apelaciju Ustavnom sudu. Ustavni sud BiH je naložio predsjedniku Općinskog suda u Sarajevu da “odmah preduzme odgovarajuće mjere za okončanje postupka”, dajući rok od tri mjeseca, čime je izvršenje trebalo biti još u novembru prošle godine.

Ona je kazala da je odluka Vijeća ministara raduje, ali i da ju je borba od 20 godina za posao ili otkaz iscrpila.

“Sad mi je značajno šta će oni poduzeti i šta će mi ponuditi. U ovim godinama nisam spremna na otkaz, a i ako ga dobijem, on mora biti pod nekim uslovima i zakonskim okvirima. To znači da me se na birou obešteti za godine koje nisam radila. Da riješe u penzionom osiguranju moj radnopravni status, to mi je najbitnije”, rekla je ona.

U odgovoru Vijeća ministara BIRN-u BiH o usvojenom zaključku ne navodi se rok institucijama za dostavljanje prijedloga za rješenje problema Altumbabić.

    Azra Husarić Omerović