Vijest

Disciplinski tužilac podigao tužbu protiv Mahmuta Švrake

26. Marta 2021.12:53
Ured disciplinskog tužioca (UDT) podnio je tužbu protiv glavnog republičkog tužioca Republike Srpske (RS) Mahmuta Švrake, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).


Mahmut Švraka na sjednici VSTV-a. Foto: BIRN BiH

Iz Ureda su naveli kako je tužba podnesena zbog disciplinskog prekršaja iz Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) “propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća”.

BIRN BiH saznaje da se tužba odnosi na nepoštivanje rokova prilikom izbora Željke Radović za glavnu tužiteljicu Okružnog tužilaštva u Doboju. Radović je, kao i Švraka, članica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Potral Istraga pisao je da je Željka Radović prvi put izabrana za glavnu okružnu tužiteljicu u Doboju 2014. godine, a tokom svog mandata izabrana je i za članicu VSTV-a u ime okružnih tužilaca Republike Srpske.

“Kako joj je 2018. istekao mandat glavne tužiteljice, a zbog pravila, Radovićeva, kao članica VSTV-a, nije mogla biti izabrana na tu poziciju, odlučila je podnijeti ostavku u Vijeću. Potom se prijavila na konkurs za glavnu okružnu tužiteljicu i dobila je novi mandat. Istovremeno, konkurs za popunjavanje mjesta u VSTV-u upražnjenog nakon njene ostavke nije raspisivan sve dok procedura izbora glavnog tužioca u Doboju nije okončana”, piše Istraga.


Željka Radović tokom sjednice VSTV-a. Foto: BIRN BiH

Prema pisanju ovog portala, proceduru za izbor člana VSTV-a u ime okružnih tužilaca trebalo je provesti Republičko tužilaštvo Republike Srpske, kojim je i tada rukovodio Mahmut Švraka. Njegovo postupanje omogućilo je Radović da istovremeno obnovi mandate glavne tužiteljica u Doboju i članice VSTV-a, navodi ovaj portal.

Švraka nije želio za BIRN BiH komentarisati podizanje tužbe.

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija kazao je da je upoznat s tužbom, ali da je ne može komentarisati.

“Upoznala me je glavna disciplinska tužiteljica o ovom slučaju, znam da je podnesena tužba, ali ne bih želio komentarisati jer je UDT nezavisno tijelo koje radi svoj posao. Okvirno znam o čemu se radi”, rekao je za BIRN BiH Lagumdžija.

BIRN BiH nije mogao dobiti komentar Radović, koja je, prema informacijama iz njenog kabineta, trenutno službeno odsutna.

Admir Muslimović