Suđenje

Okončano iznošenje završnih riječi na obnovljenom suđenju Stanišiću i Simatoviću

14. Aprila 2021.15:25
Nakon tri dana, osvrtanjem na prethodna izlaganja Tužilaštva Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) i Odbrana optuženih, okončano je iznošenje završnih riječi na obnovljenom suđenju bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, a Vijeće je obavijestilo da će presuda biti izrečena blagovremeno.
Franko Simatović i Jovica Stanišić. Foto:nEPA/Martijn Beekman POOL

Trećeg dana, tužilac Douglas Stringer je tokom iznošenja replike na završne riječi Odbrana rekao da dokazi pokazuju da je Slobodan Milošević, uz stalnu podršku Stanišića i drugih članova udruženog zločinačkog poduhvata (UZP), uključujući i Simatovića, uspio u cilju da se “uspostave državice” na nekim područjima bivše Jugoslavije.

U svom izlaganju tužilac je kazao da se od samog Stanišića saznalo da je od 1991. do 1995. bio okružen članovima UZP-a, za koji je on priznao da se desio u Hrvatskoj i BiH.

“Stanišićev pokušaj da sebe izolira od svega toga neslavno propada. On pokušava krivicu svaliti na sve oko sebe. On i dalje nastavlja kriviti Simatovića i druge iz SDB-a za akcije koje su poduzete bez njegovog znanja i dopuštenja”, kazao je Stringer osvrćući se na završne riječi Odbrana iznijete jučer, 13. aprila, u kojima je zatraženo oslobađanje Stanišića i Simatovića.

Douglas Stringer. Foto: MMKS 

S druge strane, Tužilaštvo je zatražilo doživotni zatvor za obojicu optuženih kao jedinu kaznu srazmjernu zločinima počinjenim u BiH i Hrvatskoj.

Stanišić, bivši šef SDB-a Srbije, i Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) SDB-a, terete se da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, na čelu s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bilo uklanjanje Bošnjaka i Hrvata s dijelova teritorija BiH i Hrvatske radi uspostavljanja etnički čiste srpske države.

Prema optužnici, UZP, u sklopu kojeg su vršeni progoni, ubistva, deportacije i prisilna premještanja, nastao je najkasnije u aprilu 1991. i trajao barem do 31. decembra 1995. godine, a Tužilaštvo je tvrdilo da su Stanišić i Simatović doprinijeli postizanju ciljeva tog poduhvata svojim činjenjem ili nečinjenjem. U optužnici se navodi da je Simatović tokom cijelog ovog perioda djelovao po ovlaštenju Stanišića.

“Od marta 1992. pa kontinuirano do 1995. godine, srpske snage, a naročito Specijalne jedinice SDB-a Srbije, počinile su zločine u gradovima i selima u općinama Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Sanski Most i Zvornik, napale ih i preuzele kontrolu nad njima, i počinile zločine u Trnovu”, stoji u optužnici.

Optuženi su, kako se navodi, djelujući u dogovoru s drugim učesnicima u UZP-u, vršili progone Hrvata, Bošnjaka i drugih nesrba u Srpskoj autonomnoj oblasti (SAO) Krajini i Srpskoj autonomnoj oblasti Slavonija, Baranja i Zapadni Srem (SAO SBZS), a u BiH u navedenim općinama.

Poslije prvostepenog suđenja, Haški tribunal je 2013. godine Stanišića i Simatovića oslobodio krivice, ali je Apelaciono vijeće 2015. usvojilo žalbu Tužilaštva i zbog nepravilnosti u postupku naložilo da suđenje bude ponovljeno po istoj optužnici. Apelaciono vijeće Haškog tribunala odlučilo je da, po prvi put u historiji ovog suda, u potpunosti obnovi jedno suđenje.

Prema dokumentima, kako je rekao Stringer, optuženi Stanišić je bio taj koji je na kraju kontrolisao zadatke “Škorpiona”, koji su počinili zločine, između ostalog strijeljanje Srebreničana u julu 1995. godine u Trnovu.

Ukazalo je Tužilaštvo i da je Odbrana Simatovića pokušala umanjiti njegove veze s Ratkom Mladićem i Radovanom Karadžićem, što, prema Stringeru, nije uspjela.

Mladiću će u maju ove godine biti izrečena konačna presuda za genocid i druge zločine u BiH, dok je Karadžić pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid i druge zločine.


Stanišićev advokat Wayne Jordash. Foto: MMKS 

Suprotno tvrdnjama Tužilaštva, Stanišićev advokat Wayne Jordash u svom odgovoru je naveo da govor u Kuli “nije istinit”.

“Potpuno je očigledno da taj govor nije istinit i Tužilaštvo je pružilo skroman broj dokaza u vezi sa sadržajem tog govora”, rekao je Jordash.

On je rekao i da Tužilaštvo ne može dokazati Stanišićevo komandovanje “Crvenim beretkama“.

“U to vrijeme izvršena su brojna i mnoga krivična djela, ali nije razumno to pripisati optuženom onako kako to čini Tužilaštvo”, rekao je Jordash.

Jordash je podsjetio da se Stanišić ne tereti za opsadu Sarajeva ili zločine u Srebrenici, izuzev tačke koja se odnosi na događaj u Trnovu.

“Moguće je naći se usred toliko kriminalnih djestava i ne biti direktno uključen. Jedan od načina da ne budete uključeni jeste da ste uključeni u nešto drugo. (…) Stanišić je vodio civilnu instituciju, to je jedan od razloga što je mogao biti u blizini vojnih aktivnosti a ne biti odgovoran”, naveo je Jordash.

Simatovićeva Odbrana je konstatovala da Tužilaštvo izvlači informacije iz konteksta govoreći o tome da se navodno njihov branjenik složio s time da je Slobodan Milošević ključni učesnik UZP-a. Tužilaštvo je prihvatilo ove tvrdnje govoreći da je riječ o pogrešnom tumačenju usljed prevoda.

Obje Odbrane negirale su vezu s Kapetanom Draganom Vasiljkovićem. Optužnica tereti Simatovića i Stanišića za progon, ubistva, deportaciju i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila. Te zločine, po optužnici, počinile su paravojske pod kontrolom SDB-a Srbije, poput “Crvenih beretki”, “Arkanovaca” i “Škorpiona”. Prve “Crvene beretke” u Kninu je, tvrde tužioci, 1991. godine obučavao Kapetan Dragan.

I trećeg dana, kao i prethodnih, ročište je u nekoliko navrata bilo zatvoreno za javnost.

Predsjedavajući sudija Burton Hall zaključio je postupak i kazao da će Vijeće razmotriti sve iza zatvorenih vrata i izreći presudu blagovremeno.

Ranije je, u obraćanju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Carmel Agius kazao da se izricanje presuda Ratku Mladiću te Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću očekuje u maju 2021. godine.

Džana Brkanić