Suđenje

Ni Tutmić ni Tužilaštvo se nisu pojavili na žalbenoj sjednici

12. Aprila 2021.12:16
Osuđeni Mehmed Tutmić uložio je žalbu na jedinstvenu kaznu koja mu je izrečena po presudama Suda Bosne i Hercegovine zbog ratovanja u Siriji i Opštinskog suda u Zenici zbog nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija, ali se na sjednici Apelacionog vijeća nije pojavila nijedna od stranaka.


Mehmed Tutmić. Foto: Sud BiH

Predsjedavajući Apelacionog vijeća Tihomir Lukes kazao je da su Tutmić i Tužilaštvo BiH uredno obaviješteni o održavanju sjednice.

On je podsjetio da je Tutmića 2017. Sud BiH osudio na četiri godine zatvora, a da je u avgustu prošle godine pravosnažno osuđen pred Opštinskim sudom u Zenici na godinu i po zatvora.

Sud BiH je preinačio ove presude i Tutmića osudio na jedinstvenu kaznu od pet godina i pet mjeseci zatvora.

Lukes je naveo da je Tutmić uložio žalbu na jedinstvenu kaznu, dok Tužilaštvo nije odgovorilo na žalbu.

On je dodao da će Apelaciono vijeće nastaviti rad na zatvorenom dijelu sjednice.

Državni sud je u maju 2017. pravosnažno osudio Tutmića na četiri godine zatvora jer je 17. jula 2013. vozilom, preko teritorije Srbije, otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu sa Sirijom, u namjeri da se bori na strani takozvane Islamske države, gdje je boravio sve do 11. avgusta 2014., nakon čega se avionom vratio u Bosnu i Hercegovinu.

Tutmić je prvobitno bio optužen u predmetu “Damask” skupa sa Enesom Mešićem i ostalima zbog organizovanja terorističke grupe, ali se nalazio u bjekstvu 14 mjeseci, te je za njim bila raspisana potjernica nakon što se nije odazivao na više poziva za izjašnjenje o krivici pred Sudom BiH. Po toj potjernici je i uhapšen u novembru 2016. godine.

Po okončanju postupka za terorizam u Državnom sudu, Tutmiću se za nedozvoljeno držanje oružja sudilo u zeničkom Opštinskom sudu, gdje je u februaru 2020. osuđen na godinu i po zatvora, a ovu odluku je u avgustu 2020. potvrdio Kantonalni sud u Zenici, odbivši kao neosnovanu žalbu Odbrane.

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) teretilo je Tutmića da je tokom avgusta 2016. godine u zeničkom mjestu Orahovica, u kući i pomoćnim objektima, držao automatsku pušku “kalašnjikov” i više od 800 komada puščane municije, ručni raketni bacač i četiri granate, deset komada električnih detonatorskih kapisli, sedam komada sporogorećeg štapina, nekoliko trotilskih metaka, ručnu bombu te okvirove za municiju.

Oružje i municiju su, prema navodima optužnice, sredinom avgusta 2016. pronašli i oduzeli službenici Policijske uprave Zenica prilikom pretresa objekata koji su rađeni po naredbi zeničkog Opštinskog suda.

 

Marija Taušan