Vijest

VSTV dao pojašnjenje o kupovini nekretnina predsjednika Lagumdžije i njegovog sina

19. Maja 2021.16:14
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) saopćilo je danas da informacije o nekretninama predsjednika Halila Lagumdžije i njihovoj kupovini, koje su objavljene u medijima čija imena nisu navodili, nisu tačne. Lagumdžija je ranije objavio podatke o svojoj imovini na stranici VSTV-a, a u saopćenju se pojašnjava kako je ta imovina kupljena.

Halil Lagumdžija
Halil Lagumdžija, Foto: BIRN BiH 

U vezi sa informacijama da je Lagumdžija, u rubrici koja se odnosi na imovinu bračnih drugova i djece, naveo dva stana i automobil Peugeot 308, iz VSTV-a su istakli da se radi samo o jednom stanu, te da je, zbog razdvajanja podataka o članovima porodice u izvještaju koji je dostupan na stranici VSTV-a, dovelo do pogrešnog tumačenja.

Navedeno je da se 3/5 stana nalaze u vlasništvu njegove supruge, dok su 2/5 stana u vlasništvu njegovog sina. Kako je navedeno na posljednjoj stranici njegovog ličnog finansijskog izvještaja, stan je kupljen novcem koji je Lagumdžijina supruga dobila od članova porodice na ime nasljednog dijela u iznosu od 40.000 KM, te novcem koji je njegov sin dobio na Lutriji BiH, u iznosu od 50.000 KM, što je, kako su naveli, moguće provjeriti u “Sparkasse banci” u Goraždu.

“Želimo također istaći da, budući da članovi porodice predsjednika Lagumdžije posjeduju stan u Sarajevu, u kojem on boravi dok obavlja dužnost predsjednika VSTV-a BiH i ranije sudije Suda Bosne i Hercegovine, od momenta kada je stan postao adaptiran i useljiv, predsjednik ne koristi naknadu za ime troškova smještaja, što se može provjeriti i u Sudu BiH, gdje predsjednik Lagumdžija ostvaruje platu i sve naknade”, istaknuto je u saopćenju.

Kako su objasnili, u odnosu na ličnu imovinu predsjednika, u izvještaju navedenu kao “Nekretnine u Rudom”, riječ je o naslijeđu od roditelja u većinskom dijelu, oko 70.000 KM, dok je ostatak stekao naknadno.

Na stranici VSTV-a je do sada objavljen samo mali broj imovinskih kartona sudija i tužilaca. Ova institucija pokušala je u prošlosti uspostaviti sistem podnošenja i provjera imovinskih kartona nosilaca pravosudnih funkcija, ali je ranije doneseni Pravilnik o podnošenju, provjeri i obradi finansijskih izvještaja sudija i tužilaca odlukom Suda BiH stavljen van snage.

U ovoj oblasti planirano je uspostavljanje Odjela za integritet u sklopu restrukturiranja Sekretarijata VSTV-a.

Odjel za integritet formiran je prošle godine. BIRN BiH je ranije pisao kako formiranje ovog odjela bez Pravilnika o imovinskim kartonima ili Zakona o VSTV-u neće imati veliki ni djelokrug rada. Na sjednici VSTV-a u januaru ove godine rečeno je kako još uvijek nisu obezbijeđeni uslovi za rad ovog odjela. Vijeće je također u januaru usvojilo prijedlog izmjena Pravilnika o finansijskim izvještajima sudija i tužilaca.

Kako je ranije pisao BIRN BiH, VSTV planira reformama popraviti integritet pravosuđa usvajanjem “potrebnih propisa kojima se osigurava efikasnost, odgovornost i transparentnost postupka podnošenja i obrade finansijskih izvještaja sudija i tužilaca”.