Vijest

VSTV raspravljao o dodatnim propisima za istupe sudija i tužilaca u medijima

20. Maja 2021.16:37
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) u današnjem nastavku sjednice raspravljalo je o medijskim istupima nositelja pravosudnih funkcija i potrebi da se ti istupi dodatno definišu propisima, ali je odlučeno da će se o tome nastaviti raspravljati na nekoj od narednih sjednica.

VSTV
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV). Foto: BIRN BiH

Tačka o “Informaciji o primjeni Kodeksa sudbene i Kodeksa tužiteljske etike – medijski istupi nositelja pravosudnih funkcija” u prvom je dijelu bila zatvorena za javnost, nakon čega su o medijskim istupima raspravljali članovi Vijeća.

Mahmut Švraka je kazao da je potrebno “kanalisati istupe nositelja pravosudnih funkcija i davanja neodgovornih izjava”.

Naglasio je da je potrebno kodeksima i pravilima objasniti ko može istupati, u ime čega i o čemu raspravljati.

“I kolika je ta sloboda izražavanja, na određeni način”, dodao je Švraka.

Duška Bogojević je kazala da pravljenje odluka, preporuka i forme može dovesti do većeg problema. Ona je istakla da je sve regulisano Pravilnikom o disciplinskoj odgovornosti.

“Donositi nešto, pored svega što mi imamo, možemo sami sebi skočiti u stomak”, istakla je Bogojević, dodavši da svako ko je nosilac pravosudne funkcije zna do kojih granica može istupati u javnosti.

Članica Vijeća Jadranka Stanišić je na današnjoj sjednici kazala da nikada ne bi zabranila sudiji javni nastup, ali da je njegova pozicija vrlo odgovorna u javnom nastupu.

“On može da iznosi činjenice i argumente koji potvrđuju te činjenice, bez kvalifikacije onoga što se dešava. Kad imamo to kao osnov, mi nikome ne možemo zabraniti da on izađe i govori”, kazala je Stanišić.

Ona je istakla da sudije imaju mogućnost javnog nastupa, naročito ukoliko se problemi nisu mogli riješiti u okviru vlastite institucije, VSTV-a i disciplinskog tužioca.

“Ako tu ne mogu to da riješim, izaći ću i javno ću da govorim na način da iznosim činjenice, argumente za te činjenice, nikog ne vrijeđam, lijepim rječnikom govorim i ne kvalifikujem ništa što se dešava”, kazala je Stanišić.

Nakon rasprave, donesen je zaključak da će ovu tačku vratiti Stalnom povjerenstvu za etiku, integritet i odgovornost sudaca i tužitelja, da se današnja diskusija sumira i da se kao tačka ponovo razmatra na nekoj od idućih sjednica.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije je pisala kako praksa u Tužilaštvu BiH da u medijima ne istupaju tužioci smanjuje transparentnost, doprinosi dodatnom nepovjerenju javnosti u pravosuđe i onemogućavanju medija da adekvatno izvještavaju o radu ove institucije i obavljaju svoj posao.

Na današnjoj sjednici članovi Vijeća su imenovali nosioce pravosudnih funkcija. Za predsjednika Općinskog suda u Mostaru imenovan je Bajro Avdić, za zamjenike glavnog tužioca Zeničko-dobojskog kantona izabrani su Vesna Bjelošević i Redžo Delić, dok je za zamjenicu glavnog tužioca Srednjobosanskog kantona izabrana Sanja Hodžić.

Za sudiju Općinskog suda u Livnu izabran je Aleksandar Kontić, dok je za sudiju Općinskog suda u Sarajevu izabrana Amra Hodžić-Zećo. Melisa Bandić i Kenan Hodžić imenovani su za dodatne sudije Općinskog suda u Sarajevu.

Na području Republike Srpske za zamjenike glavnog tužitelja Okružnog javnog tužilaštva u Doboju izabrani su Azmira Mejrušić i Slavko Krulj, a za zamjenika glavnog tužitelja Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju imenovana je Gordana Šalvarica. Za sudije Okružnog suda u Banjoj Luci imenovani su Tatjana Stupar, Jelena Božić i Dragomir Obradović.

Jasmin Šoše iz reda bošnjačkog naroda i Mladen Vukojčić iz reda srpskog naroda imenovani su za tužitelje Tužilaštva BiH. Za sudiju Osnovnog suda Brčko distrikta BiH imenovana je Alisa Musić iz reda bošnjačkog naroda.

Produžen je mandat dodatnom sudiji Općinskog suda u Kaknju Senadu Murtiću. Za vršiteljicu dužnosti predsjednice Osnovnog suda u Jajcu imenovana je Milena Dramac, dok je za istu poziciju u Osnovnom sudu u Gradišci imenovana Desanka Đukić.

Danas su donesene i odluke o prestanku mandata sudiji Općinskog suda u Sarajevu, sudiji Apelacionog suda Brčko distrikt BiH, sudiji Osnovnog suda u Sokocu, te sudiji i predsjedniku Općinskog suda u Jajcu.