Vijest

Potvrđena optužnica za strijeljanje 78 žrtava u Ključu

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv osmorice bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) koji su optuženi za strijeljanje najmanje 78 osoba na području Ključa tokom 1992. godine.

Ključ Ključ. Foto: Armin Ćehić

Za zločin protiv čovječnosti Tužilaštvo BiH tereti Iliju Krčmara, Boška Unčanina, Svetislava Račića, Željka Bajića, Nikolu Ćuka (rođenog 1967.) i Nikolu Ćuka (rođenog 1966.), te Marinka Miljevića i Dragana Despota.

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva BiH, oni su kao pripadnici VRS-a optuženi da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Bosanske krajine, u općini Ključ, zajedno s drugim osobama učestvovali u strijeljanju najmanje 78 žrtava.

U optužnici se navodi da su 1. juna 1992. godine u mjestu Velagići u općini Ključ, zajedno s drugim osobama a po prethodnom dogovoru, naoružani i uz prijetnje istjerali vani civile bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatvoreni u zgradi Osnovne škole “Radenko Stojnić”.

“Istjeranim civilima bilo je naređeno da se postroje ispred škole, nakon čega su optuženi, zajedno s drugim osobama, pucajući iz automatskog vatrenog oružja izvršili strijeljanje i ubistvo najmanje 78 žrtava, čija tijela su prevezena kamionima i zakopana u masovnu grobnicu, da bi neposredno nakon rata, 1996. godine, posmrtni ostaci bili pronađeni i ekshumirani iz masovne grobnice ‘Lanište II’”, naveli su ranije iz Tužilaštva BiH.

Prema saopćenju Tužilaštva BiH, Despot ima dvojno državljanstvo BiH i Srbije, Unčanin i Miljević su državljani BiH, dok su ostala petorica koje Tužilaštvo tereti državljani Srbije.

“Tužilaštvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 75 svjedoka i tri stručna vještaka, kao i prilaganjem 309 materijalnih dokaza”, stoji u saopćenju Tužilaštva.

Optužnica je podignuta 13. novembra prošle godine, a iz Suda BiH su naveli da je potvrđena 2. decembra.

U narednom periodu bi se trebalo zakazati ročište za izjašnjenje o krivnji.

Emina Dizdarević Tahmiščija