Vijest

Asmir Koričić, predsjednik Okružnog privrednog suda u Banjoj Luci: Veza između politike i nosilaca pravosudnih funkcija postoji

24. Maja 2021.16:21
Svjedočeći pred Privremenom istražnom komisijom Državnog parlamenta za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama, Asmir Koričić, predsjednik Okružnog privrednog suda u Banjoj Luci, rekao je, između ostalog, kako je politika djelimično odgovorna i za imenovanja sudija.


Zasjedanje Istražne komisije Parlamenta BiH. Foto: BIRN BiH

Asmir Koričić je pred Komisijom kazao da je od dana njegovog preuzimanja dužnosti predsjednika Okružnog privrednog suda u Banjoj Luci 2016. godine broj neriješenih predmeta smanjen za 67 posto, te da se znatno ubrzalo vrijeme rješavanja postupaka.

“Ja sam sad rekao da su svi predmeti iz 2020. godine ušli u plan za realizaciju plana rješavanja. Naravno da postoje predmeti koji su iz ranijih godina, ali su svedeni u mnogo manju mjeru”, kazao je on.

Na upit predsjedavajućeg Komisije Damira Arnauta da li smatra da postoji sprega između politike i nosilaca pravosudnih funkcija, Koričić je odgovorio da vjeruje da u nekom slučajevima postoji, te dodao da u jednom dijelu i imenovanje sudija ovisi o politici.

“Naš cijeli sistem i imenovanje sudija jednim dijelom ovisi i o politici”, istakao je Koričić.

On je na današnjem zasjedanju kazao da smatra da bi članovi Visokog sudskog i tužila”čkog vijeća (VSTV) trebali biti “isključivo iz reda sudija i tužilaca”.

Govoreći o CMS sistemu, Koričić je izjavio kako smatra da je ovaj sistem neophodan, kao i da je unaprijedio rad sudova u potpunosti, te ga je, po njegovom mišljenju, potrebno regulisati i na zakonskom nivou, a ne samo pravilnicima.

Na sjednici je rečeno da se CMS sistem može zloupotrijebiti, te da se putem ovog sistema može uključiti ili isključiti određeni broj sudija. Koričić je objasnio da onaj ko može da isključi sudije u CMS sistemu jeste IKT tehničar.

“Samo IKT tehničar. On to može uraditi po nalogu predsjednika suda, on to može uraditi samoinicijativno”, kazao je Koričić, dodavši da tehničar može postupati i po nalogu zamjenika predsjednika suda kada predsjednik nije tu.

Govoreći o hapšenjima nosilaca pravosudnih funkcija i korupciji, Koričić je kazao da je korupciju potrebno sistemski riješiti u društvu, kao i sve druge zloupotrebe. Mišljenja je da javnost i članovi pravosudne zajednice nemaju identične poglede i ne vjeruju identično efektima suda.

Govoreći o ulozi medija, on je obećao veću otvorenost Suda spram novinara, koje je pozvao da prate suđenja kako bi bili upoznati s radom.