Vijest

Priveden Bariša Bejtović, vlasnik firme od koje su kupljene maske u Sarajevu

21. Maja 2021.17:31
Bariša Bejtović, vlasnik firme “Panta Rei” koja je prošle godine dobila posao nabavke zaštitnih maski od koronavirusa u Kantonu Sarajevo, priveden je a prostorije firme su pretresene, potvrđeno je nezvanično za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz izvora u Tužilaštvu Kantona Sarajevo.


Tužilaštvo Kantona Sarajevo. Foto: BIRN BiH

BIRN BiH je ranije otkrio da je posao nabavke 50.000 zaštitnih maski u Kantonu Sarajevo povjeren firmi “Panta Rei” čiji je vlasnik Bejtović, sin kantonalne zastupnice Bilsene Šahman.

Iz Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu su zvanično saopštili da su pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo uhapsili dvije osobe koje se dovode u vezu sa počinjenjem krivičnog djela “prevara u privrednom poslovanju”.

“Dvije osobe su preksinoć privedene nakon pretresa prostorija firme ‘Panta Rei’, a sumnja se na počinjenje krivičnog djela ‘prevara u privrednom poslovanju’. Više detalja o samom događaju za sad ne možemo dati”, kazali su iz Tužilaštva KS-a.

Informaciju o hapšenju dvije osobe nakon pretresa spomenute firme, potvrdili su i iz MUP-a KS-a.

“Policijski službenici Odjeljenja za privredni kriminal – Sektora kriminalističke policije, Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo lišili su slobode lica A.Đ. rođen 1990. godine u Sarajevu i B.B. rođen 1995. godine u Skoplju, nastanjeni u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo (…) Prevara u privrednom poslovanju”, potvrđeno je iz MUP-a KS-a.

Ni iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, ni iz policije nisu zvanično saopštili da li je hapšenje povezano sa nabavkom maski tokom 2020. godine. Portal “Istraga” je ranije danas objavio kako hapšenje nije u vezi sa kupovinom maski.

Prema ugovoru koji je Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo sklopila sa firmom “Panta Rei” 20. marta prošle godine, vrijednost nabavke troslojnih jednokratnih zaštitnih maski iznosila je 52.650 konvertibilnih maraka (KM) s porezom na dodanu vrijednost (PDV).

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo (KS) proslijedio je ranije Kantonalnom tužilaštvu KS-a ugovor za nabavku 50.000 zaštitnih maski, ali je Tužilaštvo u decembru 2020. godine saopštilo da neće provoditi istragu budući da ne postoje osnovi sumnje da su prijavljene osobe počinile krivično djelo “zloupotreba položaja ili ovlaštenja”.

Kompaniju “Panta Rei” je, prema osnivačkim dokumentima, osnovala Bilsena Šahman, zastupnica Saveza za bolju budućnost (SBB) u Kantonalnoj skupštini, sa svojim sinom. Djelatnost kompanije je, prema Portalu javnih nabavki i registru kompanija, “njega i održavanje tijela”.

    Admir Muslimović