Vijest

Tužilaštvo BiH još nije provelo obaveze o zaštiti tajnih podataka

28. Juna 2021.15:46
Svjedok glavne tužiteljice Državnog tužilaštva Gordane Tadić, u postupku koji se vodi protiv nje pred Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), izjavio je da samo dvije pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini imaju certifikat u vezi sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka.


Gordana Tadić. Foto: BIRN BiH

Mate Miletić iz Sektora za zaštitu tajnih podataka Ministarstva bezbjednosti BiH rekao je da su samo Državni sud i Tužilaštvo Brčko distrikta dobili certifikat. Naveo je da Tužilaštvo BiH, VSTV, kao ni svi drugi sudovi i tužilaštva još nisu proveli obaveze u pogledu Zakona o zaštiti tajnih podataka.

Miletić je ocijenio da je Tužilaštvo u završnoj fazi ovog procesa. On je objasnio da je za dobijanje certifikata potrebno ispuniti uslove u nekoliko segmenata, koji se odnose na personalne provjere, tehničke i informatičke kapacitete. Naveo je da rukovodilac institucije sačinjava spisak zaposlenih koji imaju pristup tajnim podacima, a čiju provjeru obavlja Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA).

Miletić je kazao da i danas ima pravosudnih institucija koje smatraju da se ovaj zakon ne odnosi na njih i koje su tek na početku.

On je rekao da je, prilikom njihove posjete Tužilaštvu, Tadić izjavila da će odmah preduzeti set mjera. Napomenuo je da je tada u izgradnji bila nova zgrada, što je takođe bilo bitno prilikom ispunjavanja uslova. Prema njegovim riječima, nakon tog sastanka, počelo se raditi aktivno, i prije mjesec je obavljen novi nadzor.

Na pitanje pravnog punomoćnika Vlade Adamovića da li je u Tužilaštvu bio nekih sigurnosnih problema, svjedok je odgovorio da on ne zna da je bilo posljedica.

Disciplinska tužba tereti Tadić zbog propuštanja primjene odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka kako bi se osigurale sigurnosne provjere zaposlenih koji rukuju tajnim podacima.

Disciplinsku tužiteljicu Alenu Kurspahić-Nadarević interesovalo je da li se provjera zaposlenih može obavljati i bez ispunjavanja drugih mjera, na šta je prigovorio Adamović, navodeći da je svjedok objasnio da je to jedinstven proces.

Miletić se složio da provjere ne zavise od drugih mjera, ali je ukazao da je pitanje na kojem kompjuteru će se primiti podatak. Na ponovljeno pitanje predsjedavajuće Komisije Berine Alihodžić da li se provjere mogu raditi odvojeno, svjedok je kazao da se ne može ništa raditi parcijalno.

Na pitanje disciplinske tužiteljice šta je od susreta s Tadić 2018. i aktivnog početka rada na ovim pitanjima urađeno do danas, Miletić je odgovorio da se radilo na donošenju propisa, usvajanju odluka, kao što je sačinjavanje spiska zaposlenih za provjeru.

Tužiteljica je predočila dopis Ministarstva bezbjednosti koji je potpisao ministar Selmo Cikotić a koji je upućen Tužilaštvu BiH u vezi sa provjerama državnih službenika. Miletić je rekao da je on sličan dopis uputio drugim pravosudnim institucijama.

Disciplinska tužba tereti Tadić i za svjesno zanemarivanje obaveza i naloga VSTV-a da se predmeti raspoređuju automatski posredstvom CMS sistema.

Tužiteljica Kurspahić-Nadarević uložila je materijalne dokaze, među kojima dopise VSTV-a iz 2014. i 2016. godine, kao i Komisije za efikasnost tužilaštava, koji se odnose na obavezu korištenja CMS sistema. Uloženi su i akti Ministarstva bezbjednosti i VSTV-a u vezi sa neprovođenjem sigurnosnih provjera za zaposlene.

Odbrana je prigovarala da je riječ o cirkularnim dopisima upućenih pravosudnim institucijama, a ne samo Tužilaštvu BiH.

Tužiteljica je uložila i informacije OSA-e, a u jednoj od njih se navodi da su svi osim Tužilaštva BiH proveli sigurnosne provjere.

Adamović je kazao da ovi dokumenti nastali u vrijeme kada je protiv direktora OSA-e vođen postupak, te da su namjerno lažno kreirani.

Tadić je prokomentarisala da ne zna da li su protiv svih koji nisu ispunili obaveze u pogledu Zakona o zaštiti tajnih podataka pokrenuti postupci.

Odbrana je takođe uložila materijalne dokaze, od kojih je dio identičan dokazima disciplinskog tužioca, ali uz drugačije tumačenje.

Tadić je prilikom ulaganja dokaza primijetila da od oktobra 2016. do jula 2020. niko iz VSTV-a nije ništa preduzimao povodom provođenja CMS sistema, te naglasila da su se u Tužilaštvu predmeti dodjeljivali po kriterijumima pravilnika iz 2009. godine.

U dokaze su uloženi odluka o imenovanju savjetnika za zaštitu tajnih podataka, zaključci o primjeni CMS-a u Odjeljenju za ratne zločine, koje je, kako je navela Tadić, počelo 20. aprila ove godine. Uloženi su i zahtjevi i odobrenje VSTV-a sa prošle sjednice za spajanje druga dva odjela kako bi i tu počela primjena automatske dodjele predmeta, kao i drugi dokumenti.

Tužiteljica Kurspahić-Nadarević je rekla da iz dokumenata proizilazi da su te radnje preduzimane nakon pokretanja disciplinske tužbe i da nije trebalo puno vremena za određene aktivnosti.

Naredno ročište je 12. jula, kada je planirano saslušanje Tadić i jednog svjedoka, te završne riječi.

 

Marija Taušan