Vijest

U okolini Hadžića ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe

28. Juna 2021.16:35
Na lokalitetu Drozgometva u općini Hadžići pronađeni su nekompletni posmrtni ostaci jedne osobe za koju se pretpostavlja da je žrtva proteklog rata, potvrdili su iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).

Ekshumacija na lokalitetu Drozgometva Foto: Tužilaštvo BiH

Glasnogovornica INO-a Emza Fazlić je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekla kako se pretpostavlja da se radi o posmrtnim ostacima najmanje jedne žrtve iz proteklog rata.

“Prilikom izvođenja radova na proširenju lokalnog puta uočeni su posmrtni ostaci, odnosno lobanja na lokalitetu Drozgometva u Hadžićima. Odmah je pozvana policija, radovi su obustavljeni, osigurana je lokacija, a policija je čuvala posmrtne ostatke do momenta ekshumacije”, kaže Fazlić.

Iz Tužilaštva BiH su saopćili da će pronađeni posmrtni ostaci biti prebačeni u Gradsko groblje “Miljevići” u Istočnom Sarajevu, gdje će biti izvršena sudsko-medicinska obrada, odnosno utvrđivanje uzroka smrti i uzimanje uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtve.

Aktivnostima na terenu je rukovodilo Tužilaštvo BiH, a u procesu ekshumacije posmrtnih ostataka sudjelovali su predstavnici INO-a BiH, Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske (RS), Međunarodne komisije za traženje nestalih ICMP, vještak sudsko-medicinske struke, te policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo.

Lamija Grebo