Vijest

Ponovo odgođen početak suđenja optuženom za terorizam i prijetnje pripadnicima LGBT pokreta

17. Augusta 2021.15:28
Iako je bio planiran za srijedu, 18. augusta, početak suđenja Toniju Bašiću, optuženom za javno podsticanje na terorističke aktivnosti, odgođen je za 6. oktobar.
Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Kako su pojasnili u Državnom sudu, početak suđenja Bašiću odgođen je za početak oktobra po uvaženom zahtjevu advokata koji je opravdano odsutan.

Početak suđenja u ovom predmetu je, kako su ranije pojasnili u Sudu BiH, bio planiran u martu, ali je zbog pandemije izazvane virusom COVID-19, odgođen do daljnjeg, te je bilo najavljeno da će ročište biti zakazano po povratku svih članova postupajućeg sudskog vijeća koji su opravdano odsutni.

Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Bašića u decembru prošle godine.

Bašić je na ročištu održanom 22. februara 2021. negirao da je od 8. februara do 17. marta 2020. u više navrata javno, i to putem sredstava javnog informiranja i koristeći se društvenom mrežom Telegram, podsticao druge na izvršenje terorizma, a u optužnici se navodi da je objavio formiranje kanala pod nazivom “Moon Krieg Division”, te da je podržavao politički teror i ubistva Jevreja i političara.

Optužnicom se Bašić tereti i da je upućivao prijetnje pripadnicima LGBT pokreta, kao i pozivao na izvršenje terorističkih napada na zgrade na teritoriji New Yorka u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Haris Rovčanin