Vijest

Pronađeni posmrtni ostaci najmanje jedne osobe na području Vlasenice

18. Augusta 2021.13:28
Posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve iz proteklog rata ekshumirani su danas na lokalitetu Smajlovića njive u mjestu Gradina kod Vlasenice, a uočio ih je mještanin prilikom rada, rečeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).

Ilustracija – posmrtni ostaci. Foto: BIRN BiH

“Nakon ekshumacije, posmrtni ostaci su prebačeni u Komemorativni centar u Tuzli radi kriminalističko-tehničke i sudsko-medicinske obrade te izuzimanja koštanih uzoraka, a kako bi se identitet žrtve utvrdio uz pomoć DNK analize”, kazala je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) glasnogovornica Instituta Emza Fazlić.

Ona je navela da je ekshumacija izvršena po naredbi Suda BiH i pod rukovodstvom Tužilaštva BiH.

Trenutno se pred Sudom BiH vodi nekoliko postupaka za zločine počinjene na području Vlasenice, a u maju ove godine Državni sud je donio je prvostepenu presudu kojom je Simo Stupar, nekadašnji pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, osuđen na 12 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih 1992. na području Vlasenice. Istom presudom bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) Zoran Tešić je oslobođen.

U odnosu na Stupara odbijena je tačka optužnice od koje je Tužilaštvo BiH odustalo a u kojoj je navedeno da je optuženi odveo dvoje civila kojima se gubi svaki trag, dok je još jednog civila odveo na Gradinu i maltretirao ga.

Emina Dizdarević Tahmiščija