Vijest

Krivična prijava protiv Milorada Dodika predata u rad postupajućem tužiocu

17. Augusta 2021.16:12
Nakon što je općinski načelnik Jablanice podnio krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zbog nedavanja saglasnosti za angažman helikoptera za gašenje požara na području ove općine, Državno tužilaštvo je ovu prijavu rasporedilo u rad postupajućem tužiocu.


Požari na području Jablanice. Foto: Čitatelji N1

Iz Tužilaštva BiH je saopćeno da je prijava načelnika Općine Jablanica Damira Šabanovića protiv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika zaprimljena 16. augusta, te je raspoređena u rad postupajućem tužiocu Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju.

Načelnik Šabanović je podnio krivičnu prijavu zbog krivičnog djela “zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja”, odnosno zbog nedavanja saglasnosti za angažman helikoptera za gašenje požara iznad Komadinovog vrela i visoravni Plasa – planina Čvrsnica.

U krivičnoj prijavi koja je objavljena na službenoj internet stranici Općine Jablanica navedeno je da je “osumnjičeni, kao službeno lice u institucijama Bosne i Hercegovine, svjesno i u namjeri da drugom nanese štetu, u ovom konkretnom slučaju propustio ili odbio da reaguje jer je iskorištavanjem službenog položaja i neizvršavanjem svoje službene dužnosti počinio krivično djelo ‘zloupotreba položaja i ovlaštenja’”.

Šabanović je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekao da je podnio krivičnu prijavu protiv Dodika zbog nečinjenja ili neizvršenja dužnosti, jer je izabran od strane građana da radi u ime njih kao član Predsjedništva BiH.

“Krivična prijava je podnesena jer je sprečavao angažman helikoptera, to jeste nije izvršavao svoje redovne obaveze”, kazao je Šabanović i dodao da u ovom trenutku ne može reći šta očekuje da će se dalje dešavati s prijavom, smatrajući da Tužilaštvo BiH zna šta treba da radi.

Na poziv BIRN-a BiH nije odgovorio Radovan Kovačević, savjetnik Dodika i portparol Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Na području općine Jablanica požar nekoliko dana ne prestaje, a dodatni problem je nepristupačno područje do kojeg je moguće doći samo iz zraka.

Nakon što je Federalna uprava civilne zaštite uputila zahtjev Republičkoj upravi civilne zaštite Republike Srpske, 16. augusta su dva helikoptera Helikopterskog servisa RS-a upućena na područje Jablanice.

Emina Dizdarević