Suđenje

Sladojević i ostali: Snimci okupljanja “ravnogoraca” u Višegradu

28. Oktobra 2021.14:55
Na suđenju za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, vještak Državnog tužilaštva je reprodukovao videosnimke sa okupljanja Ravnogorskog pokreta u Višegradu od 10. marta 2019., kao i fotografije zastava, obilježja i osoba izdvojenih sa snimaka.

Slavko Aleksić i Risto Lečić. Foto: BIRN BiH

Davor Šimunović, vještak Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja, kazao je da je nalaz sačinio po naredbi Tužilaštva BiH, te da mu je dostavljen duži snimak sa YouTube kanala, kao i tri snimka TV stanica.

“Trebao sam sačiniti hronološki prikaz, odnosno slijed događaja od okupljanja ispred hotela u Višegradu, pjevanja uz gusle, postrojavanja, odlaska u Draževinu, do govora Slavka Aleksića”, pojasnio je vještak.

Prema njegovim riječima, na fotografijama je izdvajao lica i obilježja sa snimaka, u čemu mu je, kako je rekao, pomagala tužiteljica.

U sudnici je potom vještak reprodukovao snimak od 45 minuta koji počinje okupljanjem osoba, od kojih je većina obučena u crne uniforme, zatim pjesmu uz gusle sa sadržajem: “Biće opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina”, ispred hotela Višegrad, potom i postrojavanje pripadnika Ravnogorskog pokreta.

Tom prilikom, kako se moglo čuti sa snimka, okupljenima se obratio neko iz boračke opštinske organizacije Višegrad te je tom prilikom izrazio nadu da će obilježavanje godišnjice hapšenja Draže Mihailovića proći bez incidenata i da će se iz Višegrada “poslati lijepa poruka”, nakon čega je “vojvoda Aleksić” pozvan da položi cvijeće na “spomenik odbrambeno-otadžbinskog rata”.

Okupljeni su se zatim, kako je prikazano na snimku, uputili na lokalitet Draževine, gdje su se postrojili i gdje je, kako se moglo čuti, Dušan Sladojević predao raport vojvodi Aleksiću, koji se prisutnima obratio riječima: “Braćo ravnogorci, braćo četnici”, dok se u pozadini sa razglasa čula pjesma “Sprem’te se, sprem’te, četnici”.

U svom govoru na snimku Aleksić kaže da su porasli “ustaštvo” i “vehabizam”, ali da je najveća briga Kosovo i Metohija. Također je dodao da su “inkvizitori srednjeg vijeka bili blaži nego Titini komunisti”, kao i da je istina kojoj su učeni duboko zakopana u zemlju, ali da “istina ne može da truli i umre”.

“S verom u Boga, za kralja i otadžbinu, Ravna gora pobediti mora, dogodine ako Bog da u Prizrenu”, kazao je Aleksić na kraju obraćanja prisutnima u Draževini.

Pred kraj snimka prikazano je da je Ravnogorski pokret Beograd izrazio želju da pokloni zastavu Aleksiću, koji potom muškarcu koji mu je predao zastavu govori “da će je nositi sa ponosom i jednog dana razviti na Kosovu”.

Vještak je potom reprodukovao i kraći snimak sastavljen od TV priloga, a onda je pokazao izdvojene fotografije.

Tokom prikazivanja snimaka i  fotografija, u sudnici nije pojašnjavano šta se trenutno vidi, a tužiteljica Maja Ilić-Stupar je rekla da snimci prikazuju činjenični osnov optužnice i da nema šta da se pojašnjava.

Dušana Sladojevića zvanog “Krvce i Čiča”, Slavka Aleksića zvanog “Vojvoda” i Ristu Lečića optužnica tereti da su 10. marta 2019. sudjelovali na okupljanju u organizaciji “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” Višegrad, na Trgu palih boraca u ovom gradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao Draževina, te svojim djelima, radnjama i postupcima javno izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH.

Sladojević, kao predsjednik “Ravnogorskog pokreta Republike Srpske”, i Aleksić se terete da su sudjelovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret, dok je Lečić optužen da je prilikom okupljanja na trgu započeo s pjevanjem pjesme uz gusle kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, te izazvao uznemirenost i strah stanovništva, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Na pitanja Odbrane da li je “izdvajao fotografije osoba koje se nalaze uz guslara Lečića”, i onih “koji se nalaze uz Aleksića na Draževini u trenutku kada ide pjesma”, vještak je odgovorio da nije, već da je izdvajao samo osobe za koje mu je tužiteljica kazala da to uradi.

Optuženi Sladojević je rekao da ono što je prikazano na snimku ne odnosi se na njega.

Nastavak suđenja je 4. novembra.

Haris Rovčanin