Suđenje

Dodik i Lukić: Odbijen prijedlog za pozivanje Schmidta kao svjedoka

22. Maja 2024.15:24
Ulaganjem materijalnih dokaza, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine okončalo je izvođenje dokaza na suđenju predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku za nepoštovanje odluka visokog predstavnika.

Milorad Dodik. Foto: BIRN BiH

Prije ulaganja dokaza, sutkinja Sena Uzunović saopštila je da je odbila prijedlog Dodikove Odbrane da visoki predstavnik Christian Schmidt bude pozvan kao svjedok na suđenju.

U nastavku ulaganja materijalnih dokaza na suđenju Dodiku i Milošu Lukiću, bivšem vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske, Tužilaštvo je u spis uvrstilo akte iz jula prošle godine koje je zatražilo od OHR-a a koji se odnose na pisma upućena predsjedniku, Narodnoj skupštini i tadašnjoj direktorici Službenog glasnika Milki Devušić.

“Ulažemo akt kojim je Tužilaštvo tražilo od OHR-a da dostavi originale ili ovjerene kopije korespondencije”, rekao je tužilac Nedim Ćosić.

Prezentujući dokumente, napomenuo je da su dostavljene kopije notarski ovjerene. Odbrane su uložile prigovor na zakonitost i autentičnost dokumenata, ističući da ih je notar nezakonito ovjerio.

“Ne znamo ko je preveo… Prevod vrijedi samo od sudskog tumača. Notar je ovjerio dokumente na engleskom jeziku. To je nezakonito”, rekao je Lukićev branilac Miljkan Pucar.

Kazao je da je notar naveo da je ovjerio dokumente koje mu je “stranka označila kao original”, odnosno službenik OHR-a Zdenko Kišić, te da nije jasno da li taj službenik ima ovlaštenja. Tužilac Ćosić je rekao da je Kišić diplomirani pravnik u OHR-u, a na pitanje sudije je kazao da nema dokaza o njegovim ovlaštenjima. On je naveo da se Tužilaštvo ranije izjasnilo o nekim prigovorima Odbrana.

Dodikov branilac Goran Bubić napomenuo je da je svrha ovjere da se potvrdi vjernost originalu.

“Ja želim da konstatujem jednu nevjerovatnu snishodljivost notara prema ovom gospodinu što je donio dokumenta”, rekao je Bubić.

Sudija Uzunović je kazala da će odlučiti o prigovorima nakon što izvrši uvid u dokumente.

Dodik i Lukić su optuženi da su od 1. do 9. jula 2023. godine u Banjaluci, svjesni i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH od 1. jula iste godine, kao i odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a, preduzimali radnje s ciljem nastavka zakonodavnog postupka, ne primjenjujući i ne provodeći odluke visokog predstavnika.

Sutkinja Uzunović je kazala da je prihvaćen prijedlog Odbrane da kao svjedoci budu saslušani Srebrenka Golić, predsjedavajuća Vijeća naroda RS-a, i Jelena Pajić-Baštinac, pravna savjetnica Dodika. Prihvaćeno je izvođenje materijalnih dokaza, među kojima dio dokumenta s Bonske konferencije koji se odnosi na visokog predstavnika.

Osim Schmidta, odbijeno je saslušanje još dva svjedoka – Nenada Stevandića i jednog stranog profesora. Na prijedlog Odbrane drugooptuženog biće pozvani Dalibor Panić i Boran Bosančić.

Suđenje se nastavlja 19. juna.

Marija Taušan