Vijest

Zatražena odgovornost za tužioca iz Banje Luke zbog neprimjerenog komentara u žalbi

8. Decembra 2021.14:21
Ured disciplinskog tužioca (UDT) zatražio je u završnoj riječi od Disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) da utvrdi odgovornost Branka Bjelajca, tužioca Okružnog javnog tužilaštva iz Banje Luke, zbog ponašanja u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije, dok je tuženi predložio da se tužba odbaci kao neosnovana.


Banja Luka. Foto: BIRN BiH

Disciplinski tužilac Asmir Baćevac je kazao da iz provedenih dokaza nesporno proizlazi da je tuženi mogao ili morao biti svjestan kodeksa tužilačke etike, te da je uprkos tome ispoljio ponašanje koje je narušilo dignitet tužioca.

Baćevac je podsjetio da je tuženi, kao stranka u postupku, izjavio u žalbi na sudsko rješenje neprihvatljiv komentar, te je predložio da se utvrdi disciplinska odgovornost tužioca Okružnog javnog tužilaštva iz Banje Luke.

“Neprimjereno bi bilo i u normalnim okolnostima iznositi takav komentar”, dodao je Baćevac.

Bjelajac se disciplinskom tužbom tereti da je 29. maja 2020. godine u žalbi na rješenje Osnovnog suda u Banjoj Luci, koje se odnosi na parnični postupak, naveo da je sudija Igor Marić donio nejasnu odluku i da on treba platiti sudsku taksu.

Tuženi Bjelajac je rekao da se tereti za nešto za što on smatra da se radi o sferi verbalnog, te je navode iz disciplinske tužbe odbacio navodeći da je sve krenulo od istrage koju je on pokrenuo protiv Zorana Opačića, a koji je zbog toga protiv njega pokrenuo tužbu koja je rezultat ovog postupka.

“Opačić Zoran je podnio preko 300 krivičnih prijava protiv sudija i tužilaca, a kada ne rade kako on hoće, iznosi sve moguće uvrede na njihov račun”, kazao je Bjelajac i dodao da je Opačića vidio ispred kancelarije sudije Marića.

Pored toga, Bjelajac je naveo da je njegov advokat ranije, zbog sezone godišnjih odmora, tražio da se odgodi pripremno ročište u kojem je bio stranka u postupku.

“Došao sam kod sudije Marića, pokucao, a on mi je rekao da nema problema i da to dostavim napismeno. Prenio sam to advokatu koji mi je rekao da je sudija odbio prijedlog”, kazao je Bjelajac.

Prije iznošenja završnih riječi, disciplinski tužilac je uložio materijalne dokaze, odnosno prijavu sudije Marića, te žalbu i izjašnjenje tuženog, dok je Bjelajac predočio naredbu o sprovođenju istrage protiv Opačića i naredbu o vještačenju, koje datiraju iz novembra 2012. godine.

Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a je stranke na kraju ročišta obavijestila da će odluku dobiti pisanim putem.

Haris Rovčanin