Vijest

“Pravda za Davida” uputila dvije prijave VSTV-u protiv sutkinje Osnovnog suda i glavnog tužioca Okružnog tužilaštva

10. Decembra 2021.15:32
Neformalna grupa građana “Pravda za Davida” uputila je Kancelariji disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine (VSTS BiH) dvije pritužbe na rad tužioca i sudije u Banjaluci zbog kršenja obaveze ispravnog postupanja prema sudiji u postupku, strankama, njihovim pravnim zastupnicima, svjedocima, ali i zbog nemara i nepažnje pri vršenju dužnosti.


David Dragičević. Foto: EPA-EFE/VLADIMIR STOJKOVIC

Aktivisti “Pravde za Davida” podnijeli su pritužbu protiv glavnog tužioca banjalučkog Okružnog tužilaštva, Zorana Bulatovića, zbog toga jer je u dva navrata u nekoliko mjeseci propustio da obezbjedi zamjenu na suđenju banjalučkim krim-tehničarima Mikici Marijancu i Zoranu Bošnjaku, koji su optuženi za sprečavanje dokazivanja u slučaju ubistva Davida Dragičevića.

Posljednje ročište u ovom predmetu otkazano je zbog nedolaska postupajućeg tužioca Dalibora Vreće, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegoviine (BIRN BiH) ranije pisala. Tužilaštvo je ranije obavijestilo Sud da, zbog bolovanja ili obaveza drugih tužioca, nije u mogućnosti poslati zamjenskog tužioca. Ranije je u istom predmetu otkazano ročište zbog bolesti postupajućeg tužioca, kada Tužilaštvo takođe nije poslalo zamjenu za Vreću. Ovakvo ponašanje Tužilaštva kritikovala je i sutkinja Radmila Medaković.

“Smatram neprihvatljivim da Okružno javno tužilaštvo po drugi put obavještava Sud da nema tužioca. Situacija je neprimjerena i neprihvatljiva, ali Sud nema mehanizam kojim bi reagovao i ne može ništa da preduzme”, rekla je sutkinja Medaković na posljednjem ročištu.

Drugu pritužbu su aktivisti “Pravde za Davida” podnijeli protiv sutkinje banjalučkog Osnovnog suda Snježane Savić, jer, pod izgovorom situacije s koronom, nije dozvolila prisustvo javnosti na suđenju za klevetu protiv Suzane Radanović, majke Davida Dragičevića. Nju je tužio inspektor Dubravko Kremenović. U pritužbi aktivisti navode da je na svim ostalim suđenjima dozvoljeno prisustvo određenog broja građana i predstavnika medija.

“Samo onaj ko ima nešto da sakrije, ne dozvoljava prisustvo suđenjima i održava ih iza zatvorenih vrata”, kazala je za BIRN BiH Suzana Radanović.

Iz banjalučkog Osnovnog suda nisu odgovorili na pitanja BIRN-a BiH zašto na pomenutom suđenju nije bilo dozvoljeno prisustvo javnosti.

Sudija Branko Perić je za BIRN BiH rekao da spriječenost tužioca nije opravdan razlog za izostanak sa pretresa. Objasnio je da bi o takvim situacijama sud trebalo da obavijesti Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) i da traži njegovo reagovanje. Perić je kazao da je tužilac pred Sudom stranka i da bi njegovu spriječenost dolaska slanjem zamjenskog tužioca trebalo da riješi glavni tužilac.

“Tužilački slučaj ‘Dragičević’ trebao je biti disciplinski istraživan i procesuiran davno. Ne samo kao zakonito i profesionalno postupanje jednog tužioca nego i kao postupanje subordinacijske tužilačke strukture – glavnog okružnog tužioca i republičkog tužioca. Na predmete ‘Dragičević’ i ‘Memić’ ukazivali su i izvještaji međunarodnih institucija o stanju u pravosuđu BiH. Činjenica da nije bilo nikakvog institucionalnog reagovanja pokazuje da postoje ozbiljni problemi u funkcionisanju pravosudnog sistema”, rekao je sudija Perić.

David Dragičević nestao je u noći sa 18. na 19. mart 2018. godine, a njegovo beživotno tijelo pronađeno je 24. marta na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u Banjaluci. Prvobitna istraga utvrdila je da je smrt nastala utapanjem bez elemenata krivičnog djela. Tri mjeseca kasnije, banjalučko Okružno tužilaštvo je donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv N.N. lica zbog ubistva Davida Dragičevića. Istragu je preuzelo Državno tužilaštvo BiH.

Vladimir Kovačević