Suđenje

Prihvaćen sporazum o priznanju krivice sudije Nebojše Pejovića

16. Decembra 2021.16:44
Okružni sud u Banjaluci prihvatio je sporazum o priznanju krivice između Republičkog javnog tužilaštva i sudije Okružnog privrednog suda u Banjaluci Nebojše Pejovića, optuženog za krivična djela povreda zakona od strane sudije i trgovina uticajem.
Okružni sud u Banjoj Luci. Foto: BIRN BiH

Prema odredbama sporazuma o priznanju krivice, Pejović će biti osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od jedne godine, uz mjeru bezbjednosti zabrane obavljanja sudijske dužnosti u trajanju od pet godina.

Isto tako, Pejović će biti i novčano kažnjen sa 40.000 konvertibilnih maraka (KM), a moraće platiti i troškove sudskog postupka.

Pejović je optužen da je 31. decembra 2019. godine, kao sudija u izvršnom postupku pred Osnovnim sudom u Banjaluci, na ročištu radi prodaje nekretnina spriječio četiri ponuđača da učestvuju u javnom nadmetanju o prodaji nekretnina, da bi omogućio ponuđaču, advokatu Stojanu Vukajloviću, sticanje imovinske koristi.

Republički javni tužilac Zoran Glamočanin je kazao da su sankcije primjerene počinjenom krivičnom djelu.

“Tužilaštvo je cijenilo okolnosti da je optuženi obavljao sudijsku funkciju i umjesto rada na vladavini prava, funkciju je podredio sticanju imovinske koristi”, rekao je Glamočanin.

S druge strane, braniteljica Jadranka Ivanović je kazala da je njen branjenik u potpunosti sarađivao sa Tužilaštvom, što treba uzeti u obzir i kao činjenicu da su na taj način smanjeni troškovi postupka.

Đorđe Vujatović