Vijest

Nema masovnog okupljanja na Badnjak u Višegradu, tvrde iz Ravnogorskog pokreta

6. Januara 2022.17:14
Masovnog i zvaničnog okupljanja pripadnika Ravnogorskog pokreta u Višegradu za Badnji dan neće biti, tvrdi član ovog udruženja Miro Jeremić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Višegrad. Foto: BIRN BiH

Jeremić je za BIRN BiH rekao da nema zvaničnog poziva, niti prijavljenog skupa pripadnika Ravnogorskog pokreta te da je pozivnica koja kruži internetom i u bh. medijima “vjerojatno puštena s nekog privatnog profila”.

“Možda je neko stavio na internet privatno, ali mi nismo, mi onda prijavimo MUP-u i damo ovdje u lokalni radio, a ovoga puta to nismo”, kazao je Jeremić, te je dodao da je na snazi zabrana okupljanja zbog epidemiološke situacije.

Naveo je da će nekolicina osoba “odnijet Badnjak radi tradicije”, ali da neće biti masovnog okupljanja.

Policija u Višegradu kaže da njima nije prijavljeno okupljanje.

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Višegrad Bilal Memišević kaže da se jutros u vrijeme sječe Badnjaka u šest sati i 15 minuta u Višegradu rafalno pucalo iz vatrenog oružja, dodajući kako je primijetio i ikonografiju četničkog Ravnogorskog pokreta “te da će se tek vidjeti što će uslijediti večeras”.

Obilježavanje vjerskog praznika Božića vožnjom i puštanjem pjesama kroz Potočare, Bratunac i Višegrad na Badnje veče 2020. povratnici su ranije ocijenili kao širenje nacionalističkih ideja što je kod njih izazvalo strah, o čemu je BIRN BiH ranije pisao. Državno tužilaštvo formiralo je predmet o ovom događaju.

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja “Žena žrtva rata”, kazala je tada da ju je snimak na kojem pripadnici višegradskog Ravnogorskog pokreta uz pucnje i guslarske pjesme obilježavaju Badnje veče, podsjetio na 1992. godinu.

“Tada su orgijali na sličan način. Žalosno je kad sam vidjela da su tu mlada lica, tu ima omladine koja nije ni zapamtila rat. Neću da vjerujem da je ono samo domicilno srpsko stanovništvo, već je vjerovatno došlo iz Srbije – pa se ponovo pitam da li mi uopšte imamo granični prelaz, da li se kontroliše granica BiH. Ono je ludilo, ja ne znam kako žive ne samo povratnici već i građani Višegrada kada u ono doba, onako, s onakvim nastupom, prođu kroz jedan grad i onakvo orgijanje može da utiče na jednog normalnog čovjeka”, kazala je ranije Hasečić.

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je nepravomoćno u prosincu 2021. godine pripadnike Ravnogorskog pokreta Dušana Sladojevića, Slavku Aleksića i Ristu Lečića optužbe za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u ožujku 2019. godine. Sladojević je oslobođen da se kao predsjednik “Ravnogorskog pokreta Republike Srpske”, nakon izvršenog postrojavanja obratio prisutnima i predao raport optuženom Aleksiću, dok je u pozadini puštana pjesma sa stihovima koji izazivaju strah.

Aleksić je, prema presudi, oslobođen optužbe da se, nakon što mu je na lokalitetu “Draževina” raport predao Sladojević, prisutnima obraćao riječima “Braćo ravnogorci, braćo četnici”, pri čemu su prisutni koristili terminologiju koja izaziva strah, dok se sa razglasa puštala pjesma “Sprem'te se, sprem'te, četnici”.

Lečić je oslobođen optužbe da je ispred hotela “Višegrad” započeo s pjevanjem pjesme uz gusle kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, te izazvao uznemirenost i strah stanovništva, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

 

Teo Zorić