Vijest

SAD uvele sankcije Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji Banja Luka

5. Januara 2022.17:02
Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele su sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i Alternativnoj televiziji Banja Luka, kao odgovor na koruptivne radnje i kontinuirane prijetnje stabilnosti i teritorijalnoj cjelovitosti BiH.


Milorad Dodik. Foto: EPA/Fehim Demir

Ove sankcije podrazumijevaju da će sva imovina i interesi u imovini Dodika i Alternativne televizije (ATV) koji se nalaze u SAD-u ili pod kontrolom američkih osoba biti blokirani i moraju se prijaviti Uredu za kontrolu strane imovine (OFAC), navodi se u saopćenju objavljenom na stranici Ministarstva finansija SAD-a.

“Osim toga, blokirano je i sve što je u vlasništvu 50 posto ili više jedne ili više blokiranih osoba”, navodi se u saopćenju, te dodaje kako su sve transakcije osoba iz SAD-a koje podrazumijevaju imovinu ili interese u imovini blokiranih osoba zabranjene.

Kako se navodi, zabrane uključuju davanje ili primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane ili u korist bilo koje blokirane osobe.

“Destabilizirajuće koruptivne aktivnosti Milorada Dodika i pokušaji demontaže Dejtonskog mirovnog sporazuma, motivirani vlastitim interesom, ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine i cijele regije”, rekao je podsekretar za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Brian E. Nelson, navodi se u saopćenju.

“Sjedinjene Države neće oklijevati djelovati protiv onih koji teže korupciji, destabilizaciji i podjelama na račun vlastitog naroda, kao i protiv onih koji omogućavaju i olakšavaju takvo ponašanje”, naveo je Nelson.

Kako je navedeno, Dodik zloupotrebljava službeni položaj radi upuštanja u raširenu korupciju kojom se podrivaju državne institucije u BiH.

Dodik je nedavno najavio i da će Republika Srpska napustiti poreski sistem, pravosuđe i oružane snage ukoliko se zakonske promjene Valentina Inzka ne ponište.

Inzko je, kao tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, nametnuo izmjene i dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Prema saopćenju Ministarstva finansija, Dodik se javno suprotstavio međunarodno imenovanom visokom predstavniku za BiH i sastavu Ustavnog suda BiH, te javno ocrnio druge etničke i vjerske skupine unutar BiH, dodatno sijući podjele i političke zastoje.

Alternativna televizija je, kako se navodi, u vlasništvu kompanije blisko povezane s Dodikovom porodicom, ali sam Dodik vrši kontrolu nad njom.

“Dodik je kupio ATV kako bi namjerno i izričito unaprijedio vlastitu agendu, koja uključuje njegove napore da omalovaži druge političke ličnosti, izgladi svoj javni imidž i unaprijedi svoje osobne i političke ciljeve”, navodi se te se dodaje kako je novac iz javnih preduzeća Dodik usmjerio u ATV povećavajući njegovo finansiranje.

Na listu sankcija su dodani i Mirsad Kukić, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH, i Milan Tegeltija, savjetnik Milorada Dodika i bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), kojima je, kao i Tijani Tegeltiji, zabranjen ulazak u SAD.

Nermina Kuloglija-Zolj