Vijesti


BIRN BiH/Detektor zapošljava novinara/novinarku 5. Juna 2024. Vijest Redakcija Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH)/Detektor.ba traži novinara/novinarku za rad na pričama, emisijama i analizama povezanim s temama korupcije, ratnih zločina te praćenju krivičnih predmeta na sudovima i pripremi drugih sadržaja.
Tužiteljica iz Sarajeva sankcionisana javnom opomenom 5. Juna 2024. Vijest Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) sankcionisala je tužiteljicu sarajevskog Kantonalnog tužilaštva Emelu Tahmaz-Bukvić javnom opomenom za disciplinski prekršaj “ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije”.
Tražimo autora/icu za izradu strateškog dokumenta o pravnom okviru memorijalizacije 5. Juna 2024. Vijest Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) i forumZFD Sarajevo angažuje autora/icu strateškog dokumenta o pravnom okviru memorijalizacije koji će poslužiti za uspostavljanje mobilne platforme o širenju znanja o ratnim zločinima od 1992. do 1995. godine u BiH, s fokusom na civilne žrtve.
BIRN BiH i forum ZFD traže osobu za izradu strateškog dokumenta o dobrim praksama memorijalizacije 5. Juna 2024. Vijest Balkanska istraživačka mreža u Bosni i Hercegovini i forum ZFD Sarajevo traže autora/autoricu za izradu strateškog dokumenta o inicijativama i dobrim praksama memorijalizacije u Bosni i Hercegovini. Pozicija je otvorena za jednu ili dvije osobe.
Potvrđena optužnica za napad na sudiju Osnovnog suda u Banjaluci 5. Juna 2024. Vijest Okružni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv Gorana Banjca zbog ozbiljnih prijetnji sutkinji banjalučkog Osnovnog suda koja je objavila presudu u predmetu koji se vodi protiv njega.
Zapaljiva retorika i politička nestabilnost ključne prepreke napretku BiH 4. Juna 2024. Vijest U Bosni i Hercegovini politički život obilježen je zapaljivom retorikom koja je dovela do nestabilnosti i manjeg priliva direktnih stranih investicija u poređenju s drugim balkanskim zemljama, rečeno je na prezentaciji analitičkog izvještaja o utjecaju zapaljive političke retorike na investicione odluke.
VSTV usvojio izmjene Pravilnika po preporuci međunarodnog stručnjaka 4. Juna 2024. Vijest Na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća usvojene su izmjene i dopune Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u VSTV na osnovu kojeg će biti imenovan jedan ili više međunarodnih stručnjaka koji će vršiti provjeru svih konkursnih procedura za sudije i tužioce u Odjelu za provođenje postupka po izvještajima, koji još nije u funkciji.
Delimustafić i ostali: Ponovo pročitan isti dio optužnice 4. Juna 2024. Suđenje U sarajevskom Kantonalnom sudu ponovo je pročitan isti dio optužnice, nakon što je ranije iznova počelo suđenje Aliji Delimustafiću i ostalima, koji se terete za organizovani kriminal, nezakonito knjiženje i preprodaju nekretnina te druga krivična djela.
Premalo žena na rukovodećim pozicijama u BiH: Sposobne voditi sigurnosni sektor 4. Juna 2024. Vijest Potrebno je što više uključivati žene u sektor sigurnosti i na pozicije donosioca odluka, kako bi unijele žensku perspektivu u polja koja se tradicionalno smatraju muškim, poručeno je s Foruma građana i građanki za mir i sigurnost u Sarajevu.
Ustavni sud BiH djelomično uvažio apelaciju Ranka Debevca 4. Juna 2024. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine zaključio je da je došlo do povrede prava Ranka Debevca na nepristrasnost suda, dok je istom odlukom odbio njegovu i apelaciju Osmana Mehmedagića za određivanje pritvora te neadekvatnog tretmana tokom trajanja ove mjere.