Vijest

Srbija preuzela predmet Novakovića i Karlice, optuženih za zločine u Bosanskom Novom

28. Januara 2022.12:41
Krivično gonjenje protiv Željka Novakovića i Milenka Karlice, koji su optuženi za zločine počinjenje na području Bosanskog Novog u junu 1992., preuzelo je pravosuđe u Srbiji i uskoro se u Višem sudu u Beogradu očekuje početak suđenja. Sud Bosne i Hercegovine o tome još uvijek nije obaviješten.


Viši sud u Beogradu. Foto: BIRN

Iz Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije su potvrdili da je podignuta optužnica za ratni zločin protiv civilnog stanovništva za dešavanja na području opštine Bosanski Novi u zaseocima sela Maslovare, Alićima i Ekićima, da je optužnica potvrđena i preuzeta od Tužilaštva BiH, te da će više detalja biti objelodanjeno nakon što se u Višem sudu u Beogradu završi pripremno ročište.

Iz Višeg suda u Beogradu su kazali da su preuzeli pravosnažno potvrđenu optužnicu od Suda BiH.

“Suđenje u ovom predmetu je zakazano za 22. februar, a radi se o pripremnom ročištu sa kojeg je javnost isključena”, naveli su iz Višeg suda u Beogradu u odgovoru Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Iz Suda BiH kažu da su krajem maja 2021. godine putem međunarodne pravne pomoći, posredstvom Ministarstva pravde BiH, uputili nadležnom organu Republike Srbije zamolnicu za preuzimanje krivičnog gonjenja optuženih Karlice i Novakovića, koji se terete za počinjenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti. 

“Sud BiH do danas nije zaprimio obavijest o preuzimanju krivičnog gonjenja u ovom krivičnom predmetu”, naveli su u Državnom sudu.

BIRN BiH je ranije pisao da je prenošenje predmeta ratnih zločina pravosuđima susjednih država putem međunarodne pravne pomoći spor proces i da u većini slučajeva dolazi do kašnjenja povratnih informacija koje sudovi razmjenjuju preko ministarstava pravde svojih zemalja.

Ranije je Sud BiH donio rješenje kojim su spojeni krivični postupci protiv Karlice i Novakovića, za koje je ranije navedeno da su nastanjeni u Srbiji.

Protiv Novakovića je u junu 2019. potvrđena optužnica koja ga tereti za sudjelovanje u ubistvima, mučenju i progonu bošnjačkog civilnog stanovništva iz Ekića i Alića, gdje je 22. juna 1992. ubijeno 27 civila.

“Prilikom napada na navedena sela i progona stanovništva iz njihovih kuća i domova, optuženi je osobno i izravno, zajedno s drugim osobama, sudjelovao u ubistvu 27 civila, muškaraca bošnjačke nacionalnosti, koje su prethodno odvojili od njihovih porodica, te tukli, mučili i zlostavljali u prisustvu njihovih djece i žena”, saopćeno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Ranije je, početkom 2016. godine, potvrđena optužnica protiv Karlice koja ga tereti, prema saopćenju Tužilaštva BiH, da je kao “vođa organizirane grupe” naredio odvajanje žena i djece koji su bili u kolonama zajedno s muškarcima, i koje su potom potrpali u traktore i odvezli prema naselju Urije.

Muškarci su, kako je tada navedeno u saopćenju Tužilaštva BiH, odvedeni do mjesnog groblja, a Karlica im je naredio da kopaju zajedničku grobnicu. Potom je naredio vojnicima da pucaju u civile, u čemu je i sam sudjelovao.

Tijela manjeg broja žrtava, prema Tužilaštvu, nakon rata su pronađena, ekshumirana i identificirana, dok se za posmrtnim ostacima većeg broja žrtava još uvijek traga.

Za zločine počinjene u mjestima Alići i Ekići, u Sudu BiH je u toku suđenje Ljubanu Babiću, Ranku Balabanu, Rajku Karlici, Milenku Brčinu, Mirku Odžiću, Milenku Babiću, Ratku Goronji, Nikoli Reljiću, Draganu i Ranku Baltiću, Miroslavu Kapetanoviću i Ranku Grabu.

 

Haris Rovčanin