Vijest

Zbog smrti obustavljen postupak protiv Marka Kovača, optuženog za zločine u Foči

31. Januara 2022.10:10
Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim je zbog smrti obustavljen postupak protiv Marka Kovača, koji je bio optužen za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Foče tokom 1992. i 1993. godine.


Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Kovač, koji je bio nastanjen u Kragujevcu (Srbija), prema ranijem saopćenju Tužilaštva, teretio se da je 1992. i 1993. godine, obavljajući dužnost komandanta Taktičke grupe Foča u okviru Vojske Republike Srpske (VRS), sudjelovao u progonu civilnog stanovništva na način da je planirao, naredio, podstrekavao, pomagao u planiranju i pripremanju zločina, te da kao nadređena osoba nije preduzeo mjere da spriječi zločine i kazni počinioce.

“U okviru progona je počinjeno nezakonito zatvaranje više stotina civila u zatvoreničke centre u Kazneno-popravnom domu (KPD) Foča, Srednjoškolskom centru i u Sportskoj dvorani ‘Partizan’, mučenje, prisilno preseljenje i deportacija stanovništva, ubistva i prisilni nestanak više od 190 osoba, silovanja i druga nečovječna djela slične prirode, kao i paljenje i uništavanje kuća, imovine te kulturno-historijskih i vjerskih objekata”, saopćeno je ranije iz Tužilaštva.

Kada je Kovač zaprimio optužnicu, u Sudu BiH je novembru 2020. bilo zakazano ročište za izjašnjenje o krivnji na kojem se optuženi nije pojavio niti je opravdao svoje odsustvo, nakon čega je za njim raspisana međunarodna potjernica.

Haris Rovčanin