Vijesti


S porodicama iz Ukrajine podijeljena iskustva u pronalasku nestalih osoba nakon rata u BiH 24. Aprila 2024. Vijest Predstavnici desetak udruženja porodica nestalih iz Ukrajine posjetili su danas Memorijalni centar Srebrenica, gdje su se sastali s porodicama žrtava genocida i članovima Međunarodne komisije za traženje nestalih osoba, s kojima su razgovarali o iskustvima u procesu traženja nestalih.
SDS tvrdi da je našao način za isplatu plata, uprkos američkim sankcijama 24. Aprila 2024. Vijest Nakon sastanka s ministrima finansija, rada i lokalne uprave i samouprave u Vladi Republike Srpske, čelnici Srpske demokratske stranke (SDS) objavili su da je pronađeno rješenje za isplatu plata zaposlenima u toj stranci, kojoj je krajem marta ove godine, kao posljedica sankcija Ureda za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija, blokiran račun.
Anto Pavić: Odgođeno suđenje za zločine u Bosanskom Brodu 24. Aprila 2024. Vijest Suđenje Anti Paviću, optuženom za zločine nad civilima u Bosanskom Brodu, odgođeno je na prijedlog Odbrane u dobojskom Okružnom sudu.
Delimustafić i ostali: Nastavak čitanja optužnice za nezakonito trgovanje nekretninama 23. Aprila 2024. Suđenje U sarajevskom Kantonalnom sudu nastavljeno je čitanje optužnice protiv Alije Delimustafića i ostalih, koji se terete za organizovani kriminal, nezakonito knjiženje i preprodaju nekretnina, te druga krivična djela.
Zatraženo utvrđivanje disciplinske odgovornosti u ponovljenom postupku protiv Ružice Jukić 23. Aprila 2024. Vijest Ured disciplinskog tužioca (UDT) je u ponovljenom postupku protiv Ružice Jukić, sutkinje Općinskog suda u Tuzli, zatražio utvrđivanje disciplinske odgovornosti, dok je punomoćnik tužene predložio obustavljanje disciplinskog postupka ili odbijanje tužbe, te oslobađanje odgovornosti.
Ključo: Završne riječi na suđenju za boravak u Siriji i Iraku početkom maja 23. Aprila 2024. Suđenje Ulaganjem materijalnih dokaza Tužilaštva Bosne i Hercegovine, nastavljeno je suđenje Vildanu Ključi, koji se tereti za učešće na stranim ratištima.
Potvrđena optužnica protiv Hadžibajrića i ostalih zbog organizovanog kriminala 23. Aprila 2024. Vijest Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Ibrahima Hadžibajrića, nekadašnjeg načelnika sarajevske općine Stari Grad, i još četiri osobe, zbog organizovanog kriminala i drugih krivičnih djela, potvrđeno je iz Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu za Detektor.
Tužilaštvo BiH zatražilo pritvor osumnjičenom za terorizam 22. Aprila 2024. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je određivanje pritvora Edinu Podgori, osumnjičenom za terorizam.
Specijalni izvjestilac UN-a poziva na hitne akcije u BiH za zaštitu prava na okupljanje i udruživanje 22. Aprila 2024. Vijest Prava na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja, koja su temelj za zdravu demokratiju i održivu izgradnju mira, pomirenja i demokratske tranzicije, posebno u postkonfliktnim društvima, nisu dovoljno zagarantovana zakonima u Bosni i Hercegovini, zaključio je, između ostalog, tokom posjete našoj zemlji Clement Nyaletsossi Voule, specijalni izvjestilac Ujedinjenih nacija (UN) za prava na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja.
Obilježena godišnjica napada na kolonu JNA u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 20. Aprila 2024. Vijest Dobrovoljačka je zločin koji se dogodio pored postojanja dogovora i prisustva stranaca, poručeno je danas iz Sarajeva gdje je obilježena 32. godišnjica napada na kolonu Jugloslavenske narodne armije (JNA) koji se desio 3. maja 1992. godine.