Vijest

Potvrđena optužnica protiv Hadžibajrića i ostalih zbog organizovanog kriminala

23. Aprila 2024.11:20
Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Ibrahima Hadžibajrića, nekadašnjeg načelnika sarajevske općine Stari Grad, i još četiri osobe, zbog organizovanog kriminala i drugih krivičnih djela, potvrđeno je iz Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu za Detektor.
Dovođenje Ibrahima Hadžibajrića na saslušanje u sarajevsko Kantonalno tužilaštvo. Foto: N1

Optužnicom se, osim Hadžibajrića, terete i Elmedin Karišik, Seid Hadžibajrić, Alma Destanović, Fahrudin Novalija i firme “Plaza Group“.

Prema ranijem saopćenju, optužnica protiv Hadžibajrića je podignuta zbog organizovanog kriminala u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, primanjem dara i drugih oblika koristi, pranjem novca, krivotvorenjem službene isprave, sprečavanjem dokazivanja i davanjem lažnih podataka o imovini i prihodima, u skladu sa Zakonom o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo.

Karišik se tereti za organizovani kriminal u vezi s davanjem dara i drugih oblika koristi, pranjem novca, davanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, davanjem lažnog iskaza i zloupotrebom ovlaštenja u privrednom poslovanju, saopćeno je ranije. Hadžibajrić i Karišik su, kako je Tužilaštvo ranije navelo, organizovali kriminalnu grupu koja je od 2019. do 2023. počinila niz krivičnih djela povezanih sa zloupotrebama i nezakonitim izdavanjem nekretnina u vlasništvu općine Stari Grad.

Seid Hadžibajrić je optužen za organizovani kriminal u vezi s pranjem novca i primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, a Destanović za organizovani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja i pranjem novca. Ona je ova djela, prema Tužilaštvu, počinila kao sekretar uprave Općine Stari Grad.

“Ibrahim Hadžibajrić i Alma Destanović su, prekoračenjem svojih službenih ovlaštenja, zaobilazili Općinsko vijeće Općine Stari Grad za donošenje odluka o upravljanju imovinom Općine, kako bi ih dodijelili firmama ‘Parking tim’, ‘EuroPark’ i ‘Šemrani’, u kojima je Elmedin Karišik postavio pojedine osobe za direktore, a u stvarnosti su on i Seid Hadžibajrić vodili sve poslove i zajedno s Ibrahimom Hadžibajrićem dijelili novac koji su te firme ostvarivale izdavanjem“, navedeno je u ranijem saopćenju.

Ibrahim i Seid Hadžibajrić se, kako je ranije navedeno, terete da su primili mito od Karišika o prenosu prava vlasništva nad stambenom zgradom u ulici Goruša u općini Centar, koju bi Karišik preko povezane firme prepisao bivšem načelniku općine Stari Grad po njegovom penzionisanju. Zauzvrat, Hadžibajrić je izdavao niz nezakonitih odluka u korist Karišika i firme “Plaza Group“ u vidu davanja prostora za reklamne panoe, odobrenja za građenje, urbanističke saglasnosti i niz drugih odluka iz domena rješavanja općinskog načelnika.

Optužnica tereti Novaliju da je počinio “davanje dara i drugih oblika koristi”, dok je firma “Plaza Group“ Sarajevo optužena da je počinila zloupotrebu ovlaštenja u privrednom poslovanju.

Azra Husarić Omerović