Suđenje

Ključo: Završne riječi na suđenju za boravak u Siriji i Iraku početkom maja

23. Aprila 2024.12:08
Ulaganjem materijalnih dokaza Tužilaštva Bosne i Hercegovine, nastavljeno je suđenje Vildanu Ključi, koji se tereti za učešće na stranim ratištima.
Sudnica Suda BiH. Foto: Sud BiH

Sudija Izo Tankić, predsjedavajući Sudskog vijeća, na početku ročišta je pitao Senada Bilića, Ključinog branioca, da li je pročitao izmijenjenu optužnicu, šta je on potvrdio, ali detalji nisu pročitani u sudnici.

Vildan Ključo je, prema prvobitnoj optužnici, optužen za organizovanje terorističke grupe. Kako je navedeno, boravio je na području Sirije i Iraka, gdje se borio u strukturama vojne jedinice “Ahmed Asafa” na teritoriji koju je kontrolisao takozvani ISIL, koji su Ujedinjene nacije proglasile terorističkom organizacijom. Kako se navodi, Ključo je jedan od bosanskohercegovačkih državljana s najdužim boravkom na području Sirije i Iraka, gdje je bio do povratka u BiH 2023. godine.

Tužilac Dubravko Čampara je kao materijalne dokaze uložio zapisnik o saslušanju optuženog, sačinjen tokom istrage, navodeći da se branio šutnjom, zatim akte Granične policije iz 2012. i 2023. godine kojima se, kako je rekao, potvrđuje napuštanje i povratak Ključe u BiH, putni list koji mu je izdat u ambasadi u Istanbulu, izvještaj o počinjenju krivičnog djela Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) te iskaze nekoliko svjedoka.

Bilić je uložio prigovor zakonitosti na iskaz svjedoka Armena Dželke, navodeći da je saslušan u kasnim večernjim satima u svojstvu osumnjičenog, uz prisustvo advokata.

“Moj branjenik će na sljedećem ročištu dati izjavu. Danas nije spreman“, rekao je Bilić, koji nije ulagao materijalne dokaze.

Nastavak suđenja je zakazan za 7. maj, kada je planirano i iznošenje završnih riječi.

Jasmin Begić