Vijesti


Šefik Alić optužen za zločine nad ratnim zarobljenicima 2. Februara 2007. Članak Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv bivšeg pomoćnika komandanta bataljona Hamza koji je djelovao u Bosanskoj Krajini.
SLJEDEĆE SEDMICE: Počinje još jedno suđenje za ratno silovanje 2. Februara 2007. Članak Za sljedeću sedmicu zakazan je početak suđenja Radmilu Vukoviću, statusna konferencija za Zorana Jankovića, a nastavljaju se suđenja Momčilu Mandiću, Radisavu Ljubincu, Nisetu Ramiću i 11 optuženih za genocid.
Mejakić i dr: Početak izvođenja dokaza odgođen do 22. februara 30. Januara 2007. Članak Suđenje prijedorskoj četvorci odgođeno je još jednom. Ovaj put jer advokati odbrane nisu bili spremni.
Braća Damjanović: (Ne) tačni iskazi svjedoka Odbrane 23. Januara 2007. Članak Tužilaštvo BiH je u ponedjeljak unakrsno ispitalo svjedoke Odbrane optuženih Gorana i Zorana Damjanovića.
Goran Damjanović pušten na slobodu 22. Januara 2007. Članak Odlukom Suda i drugi optuženom za ratne zločine u Bojniku se brani sa slobode.
SLJEDEĆE SEDMICE: Izjašnjenje o krivici četvorice optuženih za zločine u Srebrenici 19. Januara 2007. Članak Nakon što je izjašnjenje o krivici četvorice optuženih za sudjelovanje u masakru u Srebrenici odgođeno tri puta, sud je odlučio da naloži medicinski pregled optuženih te da zakaže još jedno ročište naredne sedmice.
Jadranko Palija optužen za zločine u Sanskom Mostu 18. Januara 2007. Članak Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je drugu optužnicu za zločine počinjene na području općine Sanski Most.
Stanković: Žalba Tužilaštva BiH na presudu 17. Januara 2007. Članak Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je žalbu na presudu prvostepenog Sudskog vijeća izrečenu Radovanu Stankoviću za zločine u Foči.
Ramić: Ubistvo u dvorištu 16. Januara 2007. Članak Svjedok državnog tužilaštva Suad Kapo opisao je ubistvo grupe civila za koje se tereti Niset Ramić.
ICTY: Zelenović se nagodio sa Tužilaštvom i priznao krivicu za zločine u Foči 16. Januara 2007. Članak Bivši zamjenik komandira vojne policije Republike Srpske nagodio se sa haškim tužilaštvom i priznao dio krivice za torture i silovanja zatočenih Bošnjakinja u Foči.